Gaura Neagră a Europei

Miezul nopții, 16 aprilie. Au trecut doar cîteva ore de la momentul culminant cînd flăcările învrăjbite parcă, au distrus catedrala Notre Dame. Un simbol dintre cele mai puternice ale civilizației Europei, așa cum e ea în esență, a ars în direct la TV, și pe ecranele a milioane de smartphone-uri din întreaga lume, pe facebook sau alte canale media. Brăzdați pătimaș de neputința de a face ceva, am asistat cum s-a mistuit cumva și Franța, pierzându-și peu à peu sufletul creștin.

De data aceasta și-a pierdut și trupul.  Adevărata Gaură Neagră? arderea din temelie, sau poate chiar de sus… a lăcașului de cult. De la imagini cu gaura neagră, zilele trecute, distribuite frenetic pe feisbuc, am trecut la imagini cu un alt fel de ”gaură neagră”, lăsată în urmă de focul ce a mistuit necrutățor un palier dintre cele mai înalte, ale culturii și civilizației NOASTRE. Nu neapărat a infatuaților, ci a omului, sufletesc și rațional, în același timp. Dacă ardea un spital, vă dați seama că nu era mare lucru… Să nu cumva să-mi spuneți că atunci cînd mergeți în țări străine, primul lucru este să căutați un spital, sau o școală, în care să vă dați check in sau pe care să o vizitați, să vă documentați despre, sau să faceți poze, că nu vă cred!  13 milioane de oameni anual, care vizitau Catedrala Notre Dame, sigur nu aveau în plan să facă asta. Poate că nicio ”infatuare” nu rămâne nepedepsită în această lume de struți, și cică ei ziceau că suntem deja prea mulți… sau oare prea culți? Biserica asta, offf, nu cumva deține ea cam multe? Acum, cu această lipsă, s-a mai creat un gol în inima continentului, și o speranță că lumina flăcărilor ce au dominat Catedrala, va lumina măcar puțin peste somnul oamenilor care încep, treptat, la foc domol, să se dezică de valorile care ne reprezintă de 2000 de ani încoace, pe timp de pace, pe timp de război, de cultură, de spiritualitate, de chintesență, negându-și fără bun simț, cu atoată știința trufiei pe buze, rădăcinile.

Nu-mi dau seama încă: ce e mai rău, pentru noi, pentru Europa? să-ți ia foc Catedrala Notre Dame, și alte zeci de catedrale, sau niște artiști negri ca tăciunea să dea din buci cu trufie pe marile opere, fix în Muzeul Louvre, trăgându-se în videoclipuri vulgare ce sparg topurile și preferințele pioase ale milioane de pământeni? Valorile ne sunt întortocheate, distruse, întoarse pe dos, cu fiecare prilej al media de a face asta: începînd din filme, videoclipuri, afișe publicitare, cultură, obiceiuri de zi cu zi.  Arde la propriu cultura civilizației, și dacă nu arde, ea e blasfemiată cu fiecare prilej găsit de mai marii industriilor de tot felul.

Ce poate fi blestem mai mare? Să ajungi o harfă a noilor călăi, proletariatul ăl mai de jos, stilistic vorbind, care se răscoală, sau să arzi în flăcări, aducând aminte maselor dictonul divin : Să prețuim și să îngrijim ceea ce avem astăzi, că mâini, ce-o vrea Dumnezeu… aia va fi. Și așa și este. Și nu doar ceea ce iubim , sau n-am iubit destul, mai exact, ni se suflă și terfelește din fața ochilor, ci și ceea ce am construit, ca civilizație: cele mai profunde simboluri și aspirații sunt luate cu asalt și răutate la foc mocnit, de niște indivizi… umanoizi, și mă opresc aici cu descrierile, că e post.

Și aș mai zice ceva dar mă abțin, pentru că nu vreau să decad în ură de oameni. Dar în timp ce țapii ispășitori sunt aleși ” pe sprînceană” – arabii- adică, în spate se coace lin o taină mai mare, mai complicată, inexplicabilă omului de rînd. Să pui tu țapi ispășitori la vedere, și să umpli internetul cu vina lor, mare lucru! MAre tupeu. Cîtă ură de aproapele. Dar suntem și așa la marginea prăpastiei, ispitiți de evenimentele care se perindă în fața ochilor noștri, ai tuturor, implorînd parcă…Rebeliunea. Răzvrătirea, gustul amar al răzbunării. Cui folosește? Să ne întrebăm logic. Și să bem mai bine un ceai…. (cîtă indiferență, no? )

și Calmo, calmo, totul e sub control. Am vorbit cu Tata. Ceea ce vă recomand și vouă.

Cultura este ceea ce rămâne după ce uiți tot ce ai învățat. Cultura, dar și credința în vremurile astea, este ceea ce îți rămâne în suflet, în faptă și gând după ce ți s-a dărîmat tot ce ai construit. Să păstrăm ce mai e de păstrat, să avem amintiri plăcute, în toate domeniile vieții noastre, că nu se știe…  niciodată cînd…

….

”secolul acesta va fi unul religios, sau nu va fi deloc”

Ce vă așteptați, că va pica din cer cu flori?

#așaîncepe

”C’est l’heure maintenant de défendre notre terre
Contre une armée de Sumériens prête à croiser le fer
Toute la tribu s’est réunie autour de grands menhirs
Pour invoquer les dieux afin qu’ils puissent nous bénir”  –

Manau- La Tribu de Dana

Publicat de

io`HA

o țărancă, vorba aia...

3 comentarii la „Gaura Neagră a Europei”

 1. A fost aprins un simbol…gol..Un simbol care nu mai prea are legatura cu ce este Franta sau Europa acum.
  Prilej de selfi-uri , si streem-uri live pe fețeșibuci…Președintele Macaron nu a putu scăpa ocazia, la fel si alta gramada de mari crestini și samariteni.Marii evlavioși vor face donatii spectaculoase…firmele de asigurari își freaca mîinile de bucurie pentru noile prime, la noile contracte ce vor fi negociate.
  Jilett-ele galbene au coborît in sfarsit de pe primele pagini ale revistelor clik! din intreaga lume (Macaron rînjeste ușurat …își poate relua agenda Rothschild…)
  Algoritmii de filtrare ale YouTube si alte canale si retele de canalizare (….a cacatului in mintile oamenilor) , gestionati de catre aplicatiile de AI(inteligenta artificiala) au catalogat evenimentul ca si stire falsa , si l-au retrogradat ca si acces….Ceea ce, nu a facut pe nimeni sa ridice o spranceana si sa se intrebe „oare ce alte informatii sunt filtrate de catre AI , pentru a nu ajunge la prostime?”
  Si de fapt , incendiul este doar prima foaie a cepei , aia cu pămînt , pe care o poate vedea si pipăi orice babuin…
  Poate bugetul alocat pentru renovare a fost doar asa , ca sa „castigam noi licitatia”, iar acum cu toti evlaviosii donatori si cu primele de asigurare , „ni se va merita cu adevarat sa o renovam”…
  Orice explicatie , oricît de cinică , conspirationista , triviala , se poate potrivi.
  A ars arhiva nationala de filme a Igoslaviei , bombardata de campionii democratiei , intr-o zi de pasti, acum nu stiu cati ani….cu autorizatia de survol dată de cel mai democrat presedinte românesc.Au disparut 50.000 de filme , mare parte dintre ele fiind pelicule unicat .Nici un ‘telectual crestin nu s-a iritat!
  Javier Solana a facut o incercare timida , spunînd ca este noaptea de inviere si in zona vizata sunt biserici ortodoxe …replica cucuvelei de la casa alba a fost: La ce ora se incheie slujba? Oke , deci porniti dupa ora23….

  1. Asa este si e trist!
   Eram la acea vreme in Timisoara! Toata suflarea orasului era alaturi de sarbi atunci! „Boierii mintii” (Plesu, Liiceanu, etc) au fost de partea ideii de „humanitarian bombing” pe atunci! Gretzos si rusinos!
   Un capitan al unei fregate grecesti nu a dorit sa ia parte la bombardarea unei tari ortodoxe care nu atacase alt stat! Alta atitudine din zona nato care sa fie impotriva actiunii militare, nu cunosc!

 2. Daca tot ajungem la trivialitate, si ne tot spun ca romanii se manelizeaza, pai clipul acela cu negrii care se dau in stamba pe la Luvre sau in alta parte unde nu ar trebui sa exista urma de kitch, e tocmai o mare manelizare si grobianizare a Europei de Vest! E clar ca acolo tinde sa dispara cam tot ce se cheama bun simtz sub masca groasa a corectitudinii politice omniprezente!
  Decat asa ceva, suna si arata mai bine unele forme de manelizare de prin zona noastra!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *