Societatea globală și iluzia alegerii deștepte

Ni se repetă și afișează ideea cu societatea globală, încât noi chiar am ajuns să credem. Așa că treptat, omul de rând naiv se desprinde de toate obiceiurile sale. El este educat de sistem. Reeducat, pardon.

 
I se repetă că tot ceea ce a făcut până acum e greșit, nesănătos și dăunează ghici cui? Planetei. Așa că omul renunță la carne. Companii, firme și branduri adoptă ideea, așa că cine nu dorește să fie validat de semeni săi, ar face bine să schimbe dieta. Clișee precum ”Carnea e pentru oameni răi” sau ”omul evoluat consumă plante” au un singur scop: să-l facă pe om să adere cât mai reped la un asemenea comportament. O vastă manipulare absorbită într-un timp record. 
 
Apoi, în drumul spre acest global, omului i se repetă că felul în care s-a purtat până acum este lipsit de noblețe, așa că aici intervine industria dezvoltării personale. Mii de oameni -sau forme de prăjituri- ies din băncile workshopurilor contracost, ca noi-nouți. Ei brusc încep să se copieze unii pe alții, să-și urmeze în masă liderii- mereu aceiași, făuriți după chipul și asemănarea publicului, în stil personalizat. Îmi aduc aminte aici de un tomberon selectiv din Gara de Nord a Timișoarei, acum vreo 3 ani, când aruncai PET-ul în stânga și hârtia în secțiunea din dreapta, însă ele de fapt cădeau în aceeași pungă…
Se oferă adesea 2 variante mediocre, și o a treia variantă deșteaptă, pe a cărei etichetă neapărat să apară cuvântul deștept, altfel cum ți-ai mai putea da singur seama că e alegerea cea bună?  Epoca propagandei astăzi se numește advertise. Papaya știe mai bine...
 
Apoi, i se spune că manierele sunt greșite, și că el trebuie să fie el însuși, să exploreze la maxim emoțiile sale. I se spune că zbuciumul e ok, furia trebuie ”evacuată” și tot ceea ce ai tu lăuntric mai de preț, trebuie îndată scos afară. Paradoxul lor? Emoțiile sunt valoarea noastră- dar dă-le pe toate afară. Credeți că emoțiile sunt infinite? Ei bine, priviți cum arată o prostituată după ore de muncă. E istovită, răvășită, epuizată, bolnavă, scîrboasă.. și în fine, bătrână. Așa că omul este reeducat să devină un animal emoțional cu drepturi, asta până când el va mai avea emoții să se opună sistemului. Apoi în sfîrșit, el va fi tăcut, obedient. 
I se repetă peste tot să facă alegeri deștepte, să fie el însuși, să fie unic, și apoi sfîrșește arătând, vorbind, judecând și fiind exact la fel ca oricare altul- zeci de alții pe lângă el….
 
În cele din urmă, i se repetă că sistemul e defect și trebuie înlocuit cu altul, unul mai bun, guvernat de cetățeni vigilenți, care obligatoriu să participe cu un cuvânt, și neapărat cu minim o sesizare și reclamație- în cetate. Dacă vecinul trece pe roșu, sau dacă nu și-a scos batista la nas, oamenii sunt învățați să penalizeze. ”Toarnă-ți aproapele” e ultima deviză a unei societăți aflate pe moarte. O moarte paradoxală, că în timp ce oamenii-s tot mai activi politic, ei intim și personal, devin tot mai morți… 
Se investesc tot mai mulți bani în cursuri de implicare în comunitate, în cursuri de public-speaking, cursuri de Relații Publice,  și chiar de guvernare și lucru în echipă, nu cumva să stăm nițel mai mult singuri cu noi înșine. Căci pericolul, probabil ei știu deja- apare când taci. Nu vă e dor nițel de intimitate? De vremea aia în care ajungeai acasă și te simțeai singur. Ei bine, acum nici nu apuci să simți intimitatea, că iute pui mâna pe telefon: ești acolo, la grămadă cu alți zeci, sute de prieteni de-ai tăi. Ai observat că nici nu mai saluți, când intri pe mess? Ce revedere, ce despărțire, totul pare un flux continuu din care parcă nu mai poți să scapi.
 
Iată societatea globală în plină manifestare. Tactic, programele de reeducare prin denigrarea subtilă a ființei au loc, cu însuși acordul cetățeanului. Colivia de aur făurită pe spinarea datelor fiecăruia dintre noi își vopsește gardurile, și omul se va bucura că…există și atât. Adâncit profund în mintea sa- lumea virtuală, el doarme. Se luptă cu meme-uri și gif-uri, dar spune că s-a trezit. Citește acestea până la final, și dacă mâine îl întrebi ce a înțeles din tot, nu știe să răspundă.         
 
Comunismul e  deocamdată chiar sistemul virtual conceput până acum, unde se lucrează la făurirea Noului OM: (a se subînțelege NOM =NWO) prin accesul la ideile noastre, la gândurile noastre, la subconștientul nostru- devenit COLECTIV, pe zi ce trece.
Intrați pe o pagină de vegani, spuneți că dvs. consumați carne, veți fi terfeliți, aruncați în mocirlă, vi se va băga pe gât reeducare, veți fi bătuți de o grămadă…
Mergeți la un psiholog și spuneți-i că dvs nu citiți cărți moderne, fiindcă doriți să vă păstrați mintea pură, veți fi un ignorant, un arogant și poate un deviant în ochii acelui om.
Spuneți-i cuiva că nu aveți o viziune politică – veți fi clasat drept nebun. Sau poate habotnic?
Iată, mecanismele tactice puse în mișcare. Fiecare om este chemat de urgență, să declare cu subsemnatul, apartenența de orice tip, dar mai cu seamă politică, la o clasă sau alta. Și în timp ce îi desconsideri pe fiecare, ți se pregătesc huiduieli, de ambele tabere. E de parcă ai o pungă împărțită în 2 sau 3 sau mai multe fragmente, și orice categorie alegi, cazi în aceeași cutie…
Fiindcă ”Sunt epoci în care nu poți înainta, decât mergând împotriva curentului…”  (Mircea Eliade)
Divizarea categoriilor sociale este primul pas către cucerirea lor…
Reeducarea omului n-a fost niciodată mai aproape, subtilă și perversă decât acum. Fiecare om este luat din sucul său propriu, și târât parcă, mecanicește, într-un bazin , în a cărui amestec s-au revărsat parcă toate trăsăturile lumii: un harcea parcea ingineresc social.
Ce vor mai înțelege, oare, în timp, din noi, despre ce-am fost și ce-am fi putut deveni- copilașii noștri !?
____________
VETO
Social share & recomandare

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.