De ce să nu încetezi colaborările în marketing și comunicare în această perioadă?
Iată cîteva motive:
Cel mai capitalist lucru cu putință este să faci profit. Da, așa gîndește orice patron care nu vede dincolo de hiște hîrtii și n-a înțeles mecanismul subtil care îi aduce clienți. În aceste momente însă, se poate vedea spiritul de lider și umanismul din oameni. Fie ei și patroni. Patronii sunt și ei oameni! Ce nu înțeleg mulți în această perioadă este faptul că o resursă umană loializată va munci triplu în viitor. Noi ca ființe umane recunoaștem pe cei care ne-au ajutat în momente grele, și recunoștința se va aplica direct în calitatea muncii și în dedicare. Deci cine își ține acum angajații, cu greu chiar, va avea roade. Peste tot unde am vorbit cu patroni, aveau ideea aceasta cum că ”Nimeni nu e de neînlocuit”. Ori lucrurile în speță umană nu-s deloc așa. Sigur că la nivel tehnic, ca prezență fizică, poți înlocui oricînd un om care nu e deloc talentat și nu dedică resurse relevante muncii și activității contractate propriu-zise. Aceștia, ca mulți alții, sunt ușor de înlocuit. Abilitățile mainstream sunt cel mai ușor de găsit în piață. Majoritatea afacerilor sunt întemeiate de către patroni cu abilități comune, ușor de gestionat, și de ”dobîndit”, prin cursuri și workshop-uri accesibile, puțin spre deloc costisitoare- ceea ce e de apreciat.
ÎNSĂ, lucrurile se schimbă acum în vreme de criză, cînd pe fondul fricii adesea iraționale (nu e apocalipsa, hei!), s-au sistat o mulțime de activități. Măsura opririi activităților, de tot, deși temporară, nu pare să fie o măsură bună acum, cel puțin în segmentul comunicare- și am să vă explic nițel de ce:
-Gîndiți-vă că oamenii care acum stau în casă, pînă la finalul crizei vor fi atît de dornici să iasă în oraș, să cumpere, să interacționeze, să dreagă și să privească, încît vor da buzna la propriu peste tot!!! Se vor umple magazinele de oameni, barurile și cafenelele, saloanele, sălile de sport, parcurile și toate celelalte. Să dea Dumnezeu să nu fim însă asistați de poliția sanitară!
Marketingul în această perioadă explodează. Consumul de internet a crescut cu peste 50 la sută, de asemenea a crescut și prețul/click la reclame google. A crescut și prețul pt. spațiul publicitar în această perioadă. Dacă vedeți la TV, majoritatea reclamelor au rămas cele la medicamente (acolo au cel mai uriaș buget) .
-Criza ne orientează mai mult spre individual personal, aflat în propria sa casă, în spațiul intim. Dornic de organizare și schimbare a vieții,cu atît mai repede poate fi captată atenția omului de rînd. Dar depinde ce ofertă ai! E timpul reclamelor și publicității relevante, a campaniilor care aduc plus valoare, și nu a nimicurilor doar de dragul de a fi vîndute!
Campaniile de awareness se duc acum!
– Omul e capital uman, iar capitalismul presupune ȘI protejarea lui, ca o metodă de profit pe termen lung. Imagine bună=profit. Un angajat loial, dedicat, acomodat într-un timp cu organizația și cultura ei, lucrează mai bine decît unul care pleacă și vine, n-are stabilitate. Sentimentul de familiaritate ne predispune la a investi mai mult în lucrurile și ideile în care credem. Noi sau ceilalți. Fie prin muncă, fie prin mîndria că ești angajat la cutare- ceea ce e un plus de imagine. Capital de imagine= client=ești bun= lumea te vrea= vînzările cresc în baza reputației.
E o practică des întîlnită în aceste zile să dai afară oameni și să anulezi contracte. Dar o măsură mai pertinentă ar fi fost să scadă bugetul/salarul și să păstreze în special pe acei oameni vitali, onorînd mai departe acțiuni relevante pentru perioada de după criză, cînd, așa cum am spus, oamenii vor da năvală în magazine. ”Opresiunea” și izolarea vor scoate la iveală mai crunt apoi nevoia de societatea care era!
Le-am spus și colaboratorilor mei, același lucru. Am zis că trebuie să public asta, nu doar ca să nu fiu întreruptă atunci cînd le explic, așa încît să-mi pot duce pînă la capăt ideea, ci și pentru a proteja anumiți clienți ai mei de un posibil faliment! Dacă ei intră în faliment și eu, la rîndu-mi. Deci interesul e evident pe termen lung și așa trebuie să fie! Dar pe de altă parte, se triază și unii acum, ceea ce este de asemenea, tot bine.
Așa că zic: e vremea campaniilor altfel, care să aducă plus valoare serviciilor pe care le oferi. Ai stat o lună în casă, e firesc să ți se facă dor. E vremea produselor de valoare, care au ceva de spus, personal, omului. Care îndrăznesc într-un mod subtil să îi ”deranjeze” aflați în propria casă, fără să creeze un efect de frustrare, de tip ”Bine că văd reclama asta acum, dar ce păcat că nu pot să merg”. Și în loc de asta să spună : Ce frumos din partea lor că spun asta. Și nu, nu e vorba de clasicul ”măsuri de protecție împotriva coronavirus”, atît de obsesiv repetat, și deja răsuflat de-a dreptul.
Ei bine, calculați diferit. O să vedeți că nu mai merge să vinzi de dragul de a vinde, oricît de mulți bani ar avea un om. Asta cu provizii e valabilă doar la pâine și hîrtie igienică. Din fericire, nu toate afacerile oferă pine și hîrtie igienică, sau în orice caz cele de bază. Tot acum, reclamele țintesc mai bine persoana, deoarece se fac planuri și speranțe pentru viitorul ”care va să vie”, pe cînd se termină criza. Nu toată lumea are o curte mare în care să-și facă izolarea. Precum în detenție,oamenii își vor face planuri:” abia aștept să merg acolo și acolo”. Deci marketingul și comunicarea vor ținti și acum pe termen lung. Pe cine vei îmbrățișa prima dată după ce ieși de la izolare? 🙂
Acestea fiind zise, eu încă aștept să se răzgîndească toți acei colaboratori care nu au înțeles mecanismele de marketing și comunicare care sunt vitale în această perioadă. Care au spus că ”am doar anulări, zero clienți și nu cred că te voi mai putea plăti pentru serviciul tău”, și cărora le răspund oficial, pe această cale, că răsplata mai poate să aștepte, dar un marketing și o comunicare bune, țintite fain, cu valoare și rost, NU.
Sănătate!