Scurt Ghid pentru a găsi o Agenție de publicitate potrivită

Cum să găsești agenția de publicitate  potrivită ?

  • Analizează website-ul agenției. Se potrivește cu compania ta, cu tine? Are greșeli gramaticale? Nu e cazul să le numeri, desigur, dar și cea mai mică greșeală poate fi gravă, pentru o agenție care se prezintă ca fiind cea mai bună în domeniu. De la copywriteri care fac greșeli elementare de exprimare, la servicii de webdesign ofertate pe site-uri low-cost, primare, toate aceste detalii sunt importante. Treaba lor este să NU facă greșeli, altfel lucrai singur. Greșelile de tastatură Nu se pun . Spre exemplu, cea mai frecventă greșeală  rușinoasă, găsită, este aceea în care agenții care se prezintă profesioniste și cu vastă experiență, oferă servicii de ”copyrighte” în loc de ”copywriting”.

 

  • Observă-le pagina de facebook. Ce afișe folosesc acolo? Cum se prezintă? Ce transmit clienților? Cu ce se laudă? Se laudă? Sunt modești? Aceste detalii te vor ajuta să îți dai seama dacă următorul colaborator știe cum să își crească propriul public cât de cât. Sau poate că nu. Se spune că cei mai buni croitori nu poartă haine fine, iar dedicația și implicarea unui profesionist într-un domeniu nu se reflectă în numărul de logo-uri afișate pe profilul său. Există clienți importanți pentru care o agenție ar fi putut să corecteze o singură virgulă și există clienți din altă clasă socială care au beneficiat de servicii de publicitate și promovare mult peste nivelul mediu al pieței.

 

  • Solicită portofoliu, cazuistică, pune întrebări în domeniul publicității, să vezi cât de bine echipa cu care dorești să colaborezi cunoaște anumite detalii. În afară de a înșira nume celebre în domeniu- Ogilvy de exemplu- practică a majorității, este util în publicitate să cunoști limitele și nivelul de experimentare al viitorilor colaboratori. Pune-i în dificultate pe o temă despre afacerea ta, și observă cum se descurcă la noi provocări. Calitatea și originalitatea necesare în comunicare și publicitate, precum și în social-media nu trebuie să cunoască tipare și forme de prăjituri. Solicită-le câteva demo-uri de postări pe care le-ar face pentru compania ta, apoi poți să le soliciți postări realizate pentru alte firme. Regăsești asemănări? copy-paste-uri ? Poate aceeași abordare infantilă ascunsă sub cupola ”tonului” prietenos, extrem de flatant cu publicul. Enervant chiar.

 

  • Felul în care îti privește afacerea. Tuturor ne place să primim laude pentru meseria noastră, pentru felul nostru de a face antreprenoriat, indiferent că suntem stângaci, avizi sau decenți, nu-i așa? Felul în care îti va analiza afacerea, potențialul și atitudinea lui față de propriul tău biznis face diferența între o agenție de publicitate care știe să ofere si caracter, și o agenție de publicitate care deși are prețuri exorbitante sau un site high-level custom, omită să stimeze clientul, cu bune și cu rele. Și atunci el începe să-i critice felul în care au funcționat lucrurile până atunci. Soluția e să ai partener onest de dialog orientat către soluții, nu către ”ce s-a întâmplat” sau ”cine e vinovat”.

 

  • Vezi cât timp trece de la primul email până când ți se răspunde sau te sună. Iar când aceste lucruri se întâmplă, cum te-a făcut să te simți? Care a fost atitudinea lor față de tine? Au fost mercantili? Simpatici? Superficiali? Au folosit tehnici de manipulare cu tine? Ți-au spus pe nume de mult prea multe ori să nu devină penibil? Au mimat faptul că ar cunoaște pe bune situația în care te afli, sau chiar au folosit detalii și au certificat cu studii de caz, cunoașterea pe care ți-o prezintă? Dacă da, pentru ei ești doar o formă de prăjituri. Un ”alt client ” cu aceleași probleme. Soluția- din nou copy-paste. Întreabă-i care este timpul mediu pe care îl vor aloca lunar contractului și discuțiilor cu tine? Asta ca să nu fie lipsit de maniere să întrebi direct: Câți clienți aveți deja, să știu dacă mă mai puteți onora la aceeași calitate și pe mine.

 

  • Solicită câteva tipuri de reclame facebook și google create de ei. În cazul în care dorești ceva mai mult decât o simplă uniformizare a conceptelor publicitare folosite, aliniate la ceilalți clienți ai agenției, atunci ar fi indicat să discuți aceste aspecte. În mod obișnuit, o agenție primește aceleași task-uri pentru Facebook Ads de la mai multe firme- dacă tu ești încă un client care seamănă cu toți- ca și obiective, specific de activitate și atitudine, vei primi ceea ce primesc toți, vei avea reclame la fel ca toți.

 

  • Oferta de preț. Personalizarea ei este întotdeauna dovada clară a faptului că cineva a studiat pe îndelete brandul tău, posibilitățile, nișa, experimentarea. În domeniile concurențiale în care agenția are mai multe afaceri de același fel, prețurile în mod obișnuit, conform cererii și ofertelor multe, ar trebui să scadă, însă depinde cui și în ce zonă socială te adresezi. O ofertă discutată pe îndelete înainte este de bun augur. Ce se face, cum se face, în cât timp se face și care este scopul. Important e să ți se explice într-un limbaj accesibil, fără să simți jenă sau rușine, să nu mai zicem de intimidare, pentru că nu cunoști termenii specifici.

 

  • Dacă totuși nu te descurci, angajează pe cineva care se limitează la colaborare cu mai puține companii/persoane fizice sau firme decât ar face-o majoritatea agențiilor. Cere recomandări, înscrie-te în grupuri de profil, analizează, dincolo de factorul PREȚ, caracterul. Din dorința de câștiga mai mult și din cauza faptului că acest domeniu este saturat de oportunități/iști și site-uri de prezentare dornice să te ajute să ”crești”, poți să optezi pentru cineva care face același lucru, independent, dar se implică mai mult în afacerea ta. Un intern de exemplu, iar separat, dacă dorești sprijin și complexitate, apelează în mod clar și specific la o agenție, oferind direcții , informații și discuții preliminare cât mai clare. Să nu permiți să se bată câmpii pe banii tăi, nici intervenții nesolicitate. Din respect pentru tine și timpul tău. Nu vrei să ajungi să plătești pentru un serviciu pe care nu l-ai solicitat, doar pentru că a fost ambalat frumos și ți-a fost prezentat ca soluție, când de fapt tu cereai altceva. Sau când de fapt nici nu s-a analizat bugetu și nevoia reală a afacerii. Sau nevoia reală a antreprenorului. Sunt chestiuni diferite.

Ca în orice relatie sau parteneriat, începuturile sunt mai grele. Oamenii care pot servi o cafea impreună si nu se rusinează să discute în treacăt și despre altceva în afară de contractul de colaborare și conditiile sale, sunt oameni care pot munci împreună, deoarece înseamnă că pot comunica. Cine comunică bine, poate să coopereze, cine cooperează, poate genera și implementa proiecte- pentru că așa ca într-o relație si camaraderie, în afaceri și în zona profesionala, oamenii trebuie să-și permită să fie ei însiși unii cu altii, pentru a se putea întelege reciproc si pentru a se exprima. O atitudine relaxată valorează mai mult decât un colaborator obsesiv-compulsiv, dominator, care tensionează climatul de lucru. Asigură-te întâi de toate că pe primul loc este comunicarea- cu cât mai bună din primele zile- cu atât mai benefic în tot restul timpului.

Mult succes!

 

Social share & recomandare

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.