Hineni, Hineni | Cohen și un drum spiritual exemplar

Hineni, Hineni

Zvonurile vremurilor îl prezentau ca un om al doamnelor, imagine primită cu amuzament, pentru că, mărturisea chiar el, a avut nenumărate nopți dormind singur. Ani de zile s-a aflat în căutarea unui echilibru, pierdut sau risipt în mirajul băuturii, drogurilor și unui stil de viață haotic. Motivul biologic însă al tristeții sale avea să-l afle mai tîrziu, cînd atras de descoperirile budismului, a reușit, în banala rutină pe care azi o subestimăm, să depășească îndoiala de sine cu care se confrunta. În 1992 și-a dedicat timp drogului său preferat: credința budistă. A învățat să renunțe la sine, să se ignore, să se potolească, descoperind treptat că fericirea e dincolo de ego.

A spus: „Uau, asta trebuie să fie așa cum simte toată lumea”. Viața a devenit nu mai ușoară, ci mai simplă. Fundalul autoanalizei cu care trăisem dispărea. E ca o glumă: „cînd lovești capul de un zid de cărămidă, se simte extraordinar cînd se oprește”. Milioane de oameni din întreaga lume au plîns, suspinat și s-au bucurat pe melodiile și versurile sale care aduc bucuria unei ”Lumi de dincolo” în aceeași măsură în care emană ”izul suicidar” a la Kurt Cobain. Am surprins prieteni și terți suspinînd pe muzica lui, și nu degeaba se spune că noi trăim ” a thousand kisses deep”. O mulțime din melodiile sale i-au ridicat pe oameni mai aproape de ceea ce numim sublim, splendoare, un pic de Dumnezeu, chiar aici, la întunecata ”adîncime”. Cînd omul se ridică, o parte din el lăcrimează, suspină. ”We are ugly, but we have music”.

Leonard Cohen s-a stins pe 7 noiembrie 2016 în Los Angeles. După o ședere de cîțiva ani într-o mănăstire budistă. În 2001 a revenit spectaculos cu melodia ” You Want it Darker” o reinterpretare Kaddish, ritualul de doliu al iudaismului. Cântecul „Hineni” se referă la Tora, răspunsul lui Avraam când Dumnezeu cere să-și sacrifice fiul. Pînă la sfîrșitul vieții, Cohen s-a luptat cu religia, în timp ce se supunea, cîntînd: ”milioane de lumînări aprinse pentru ajutorul care nu a venit niciodată/Vrei să fie mai întunecat. Hineni. Sunt gata, Doamne”.

Dincolo de revolta și răzvrătirea clară sublimate în versuri, cu iz de intenționalitate clară, tind să cred că totuși Cohen a fost mîntuit. Nu pentru că purta brățară ortodoxă, ci pentru că a îndrăznit, a luptat, s-a răzvrătit, a căutat. Și dacă nu, repeți. Finalul rămîne totuși învăluit în mister, cu atît mai mult cu cît în cei 60 de ani de carieră muzicală a exprimat teme sprituale și care transcend religia, fără să o pună la îndoială însă. Cine și de ce i-au ”cerut” să fie mai întunecat?

Primul adevăr spune că viaţa aduce cu sine suferinţă. Al doilea că suferinţa are o cauză, că nu este un rezultat accidental. Al treilea Adevăr afirmă că putem descoperi cauza şi putem rupe lanţul cauzal pentru a preveni suferinţa. Îndepărtezi cauza, şi astfel îndepărtezi efectul. Al patrulea şi cel mai important Adevăr spune că trebuie să exersăm pentru a atinge adevarul explicat de cel de-al treilea Adevăr.” Fie Cohen nu ajunsese la Adevăr, fie showbizul a cerut să lase ceva și la Cezar, instigînd rebeliunea în alții, presărând un semn de întrebare răutăcios în demersul creativ al său, sau poate n-am înțeles pe deplin mesajul…

 

Uitându-ne la coloristica acestui videoclip, aș spune că cel mai probabil a jucat o ironie fină cu duhul lumii, și în loc să lase firmiturile urii după sine, riscând să atragă și să devieze milioane de la calea pe care a bătătorit-0, a optat inteligent și genial pentru varianta modificării culorilor în acel  album și în videoclipul piesei.

O mare de întuneric, dar el tot în Lumină este.  You want it darker?

Good job, Cohen !!  Excelent lucrat!

Social share & recomandare

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.