4 artiști, 500 metri pătrați irosiți și o revoluție de kitsch marca 2021

Ca orice capitală culturală care (se) respectă valorile diversității low-level căreia i se închină, nici TM2021 nu a fost mai prejos. Prin urmare, a propus acest concept de artă stradală, prezentând cu dichis 4 artiști, 7 zile și un perete de peste 500 de mp, în culori, cu o așa-zisă temă numită…Revoluție.  Împotriva frumosului, am putea adăuga, privind mogâldeața.

Și pentru că, lichefiați de duhul consumerist care ne îndeamnă pe stil MULT ȘI PROST să consumăm, nici acest concept nu face excepție, așa că se afirmă sus și tare că e… CEA MAI MARE PICTURĂ MURALĂ DIN ȚARĂ.

Subliniez: CEA MAI MARE.  Înseamnă asta ceva oare, calitativ? Absolut nimic. E doar mare și atât. Cu conținut gol. Butoiul gol face cel mai mult zgomot. Nu e de neglijat însă aspectul ei, forma în sine, iar stridentul ne aduce aminte de vremurile pe care le trăim. Când totul e colorat dar lipsit de noimă, de substanță. Iar în caz că are o noimă, este una de o cu totul altă factură. Instigă această imagine la bine, frumos și puțin adevăr? Sau vremurile bezmetice, stridente și ale răzvrătirii- pe care le trăim, subjugă până la urmă tot binele și frumosul, elevarea dintr-un singur om- acela fiind artistul, lăsând în schimb mânjituri ale urâtului, dichisite emblematic folosind aceleași unelte ale frumosului, spre desfătarea pur fiziologică a publicului, și așa nu prea educat?!

 

Locuitorii și trecătorii din zonă meritau mai mult!!!

În tot acest timp, echilibrul își face simțită puterea. Ceva frumos, altceva și în altă parte, zgîndărește noroiul, venind să îmbogățească peisajul, oferind o palmă parcă manifestărilor precum cele de mai sus. Cu aceleași instrumente. “Valori” – este pictura realizată de Florin Radu pe peretele Școlii Gimnaziale “Miron Costin” din Bacău în cadrul evenimentului ZIDART.  Pe bani și mai puțini,  s-a reușit ceva mai mult și chintesențial: să ștanțeze cu ”logo-uri” românești, un perete aparent lipsit de viață.

1-0 pentru Bacău.

 

 

Arta este chintesenţa spirituală a unei naţiuni.

            -Angel Ganivet-

Social share & recomandare

About the author

o țărancă, vorba aia...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținut protejat