Apel pentru o Timișoară europeană | ”Trăiască intelectualitatea patriei noastre!” |

Lista- Apel pentru o ”timișoară europeană” inițiată de USR pentru a-l promova pe Fritz sub un slogan abstract  aș numi-o mai degrabă drept ”Lista Rușinii” , Lista falsă și Lista care manipulează, din mai multe motive.

Este o dezamăgire pentru publicul care a urmat vocea acelor ”lideri” de așa zisă opinie (sau dictat?) atâta vreme și care au crezut în autenticitatea și valoarea afișată a lor. Constat cu și mai mare tristețe însă că în acea listă se regăsesc și colegi de-ai mei de la Facultatea de Psihologie dar și de la Masterat, cărora le scriam lucrările și pe care i-am ajutat în demersurile lor antreprenoriale cândva, punându-le la dispoziție materiale personale exemplificative pe care ulterior și le-au însușit. Am dat uitării.  Apoi, regăsesc în această listă și profesori cu harul pedagogiei, care ne vorbeau de la catedră despre ideologia de gen, punând într-o lumină bună ”Constructul social și teoriile genului”, pregătind indirect terenul pentru neomarxism. Sexomarxism. Se ivea  la clasă apoi întrebarea parșivă dacă nu cumva genul este ”o invenție socială” prin care noi oamenii suntem controlați. Articolul despre asta poate fi citit aici.  În ”lista rușinii” mai văd și scriitori aflați în plină senectute, incoerenți într-un dialog pe o temă dată, vulnerabilizați cumplit de degradarea proceselor psihice care au loc după o anumită vârstă și cărora nu toată lumea le face față. Sunt mulți.  Mai găsesc și ”cetățeni” pe care îi cunosc și care sunt cumva ”Vîrîți” acolo în listă pe nedrept, pentru simplul fapt că se cunosc cu unii sau alții, ei nefiind intelectuali în sine, ținând cont că lista a fost astfel prezentată în presă.

Apoi, ”Semnatarii prezentului mesaj nu sunt membri de partid și nu acționează în numele intereselor de partid”, firește. Ei sunt cetățeni ” preocupați de soarta orașului în care trăim”, (deci nu au neapărat viziune politică pe termen mai lung) , ”unii dintre noi cu o îndelungată activitate civică, începând cu promovarea Proclamației de la Timișoara chiar din zilele dezbaterii, scrierii și lansării ei publice”. Sigur că acum sunt buni și acei câțiva puțini ”naționaliști”, ținând cont că în ultimele zile Fritz a pornit un întreg tăvălug îndreptat împotriva naționalismului, despre care spune că este ”desuet”,  pe pagina sa de facebook, abil manevrată de specialiștii de campanie care respectă manifestul socialist a la carte.
Aceste aspecte nu se pun în valoare, pentru că nu-i așa, această listă trebuie să includă nume sonore și funcții-simbol, prin care cetățeanul de rând să adere la o opinie fără să-și pună întrebări. Fără să gândească. El este mânat de către oameni ”de bine” a căror singură calitate este că au o diplomă  sau lucrează într-un domeniu consacrat, dar care neavând timp să afle metehnele ideologiei pe care indirect o susțin, au putut fi păcăliți cu copaci și ”verdeață”. Această manipulare are loc prin puterea imitării sociale dar și prin puterea propriei obediențe  și plecăciuni pe care majoritatea o face înaintea ”omului în halat alb”, sau a ”autorității”omologate de surse oficiale de cele mai multe ori aservite.

Este lista rușinii pentru că o parte din acei oameni NU au timp să se informeze și să citească despre partidul și apoi omul pe care îl susțin. Sigur că pot spune că sunt victimele unui act parșiv de seducție, pentru că mulți dintre aceștia nu cunosc nici pe jumătate ideologia conglomeratului politic pe care îl susțin, proveniența lui, ”modus operandi” și documentele pe care își întemeiază întregul discurs. Emoționalitatea adâncă a tacticii USR i-a convins, ca o telenovelă proastă în care personajul principal suferă și plânge din cauza actualului soț, apoi ajunge să fie salvat de un prinț prostănac, naiv, plângăcios, cu mult ”suflet” și pasional, care într-un final se dovedește a fi chiar infractorul. Tot ea i-ai ales pe amândoi !

Un intelectual, dacă este intelectual, are rațiune, nu crize de isterie, ură profundă și dispreț, arătate în comentarii care arată mai degrabă a onomatopee decât a argument. Dar asta este altă discuție.  Așa că lista aceea nu poate fi o listă de intelectuali, e o listă deschisă de cetățeni care s-au alăturat demersului, cel mai probabil în necunoștință de cauză. Prin imitație. Prin aderarea la o autoritate falsă numită ”lideri de opinie” a căror idei rareori sunt puse la îndoială. Este o formă de periere civilizată, modernă, în care dacă Xulescu e un nume de care ai auzit, nu poți tu- anonimul, să te pui cu el. Aceștia sunt ”intelectualii” care se află parțial pe această listă, alături de mulți alții care au dezamăgit. Alții sunt chiar parte din echipa de campanie a USR, prin urmare intelectualismul și obiectivitatea lor pot fi puse la îndoială printr-o activitate foarte clară, pentru care firește, ei sunt plătiți. Așa că titlul nu poate fi credibil, din start.

Dincolo de diplomația și politețea pe care noi între noi le afișăm în treacăt în comentarii și like-uri superficial date pe facebook, îmi dau seama că prima impresie nu se uită niciodată. De la colegul de bancă care pricepe greu, la directorul de firmă reputat care plătește un om să-i scrie emailurile și până la profesoara de psihologie care preda cu patos despre identitatea de gen, îți dai seama că este foarte ușor să ”faci politică” sub anonimat, având zero apartenență oficială la un partid politic, apoi să devii un fel de influencer gata să-și modifice rezultatul studiului de doctorat, pentru a fi în acord cu cerințele Partidului.
Aflați într-o degradare cumplită a imaginii politicianului român – sau chiar a apartenenței politice, a fost ușor să apară ”apolitici” care nu semnează niciunde și care devin cu mult mai credibili, pentru a împinge masele înspre o direcție precisă prin tehnici alunecoase dictate, implementate prin neomarxismul ce s-a cuibărit ca un cancer în mințile ”intelectuale” ale multora dintre ”elite”. Cu sau fără voia lor. Cu sau fără participarea lor activă la ”noul manifest”. Omul nou- manifest. Oameni numiți ”intelectuali ” dar care- atenție, au putut fi impresionate până la lacrimi prin ”apelul la emoție” de care a abuzat Fritz în campania electorală.  Iar dacă au putut fi impresionați, nu sunt inteligenți, dacă nu-s inteligenți, nu pot fi validați ca ”intelectuali obiectivi, apolitici”, iar dacă sunt într-adevăr intelectuali, s-ar fi dus mai departe decât a-și reduce votul la simpla dorință de ”a avea copaci” în Timișoara și a avea un primar ”aproape de sufletul cetățenilor”. Asta ca o observație, printre altele.
Pe sistemul ”halatul face omul”, sau ”haina face pe om”, semnatarii acestui manifest, în ochii multora dintre oamenii care au o fărâmă de autentic și onest în ei nu sunt nici mai mult nici mai puțin decât niște ”embleme” de autoritate, prin funcțiile pe care le dețin. Sunt niște funcții care nu spun nimic. Precum o repetiție precisă a profilului ”Mihai Șora”, (agitator comunist, filosof) regăsirea acestora pe o listă prin care se influențează votul într-o singură direcție, nesocotind efectele pe termen lung, reprezintă o mică parte din tehnicile comuniste demne de tratate de manipulare care stau ascunse , deloc la vedere, pe rafturile librăriilor din toată țara.
Poate că trebuia să încep cu asta:

INTELECTUÁL, -Ă,intelectuali, -e,adj., s. m. și f.1.Adj.Care aparține intelectului, care se referă la activitatea minții, la intelect. 2.Adj., s. m. și f. (Persoană) care, prin preocupări sau profesie, folosește creator intelectul; persoană a cărei principală sursă de existență o formează munca intelectuală. [Pr.: -tu-al] – Din fr.intellectuel,lat.intellectualis.

Sigur că acum este foarte accesibil pentru oricine să-și ”ia” o diplomă de studii superioare, ceea ce-l va poziționa automat în clasa ”intelectual”.

….Însă pe acea listă se află și anumiți oameni care sunt pe nedrept numiți intelectuali. Asta pentru că Google permite copierea materialelor altora și plasarea lor strategică pe un profil, din care ar reieși în timp, prin asociere, că acea persoană ”gândește” sau este cu adevărat ”intelectuală”. Lipsesc însă mulți alți intelectuali din Timișoara, care nu au semnat și nici nu sunt pe undeva amintiți. Asta îmi aduce aminte de mariajul (sau concubinajul- în acest caz- căci semnatarii nu au semnat adeziune în niciun partid)  dintre partid și ”tovarășii de drum” de odinioară, care a dezbinat societatea. Unii au ales partidul, pentru a fi ”omologați” în acel sistem, iar alții prin refuz, s-au aflat în exil, în drumul spre libertate.

Oricine poate face o listă de nume de intelectuali și o inducere în eroare a maselor, prin care din răspunsul afirmativ la o simplă întrebare, reiese că acel intelectual susține automat partidul , fără ca acel intelectual să știe mare lucru despre partid. Oricum ai privi, este un troc inconvenabil, pe de o parte, și un abuz nesimțit al conglomeratului pe de altă parte, care propune asta, pentru a mai fura niște capital de imagine pe seama celor care – culmea – ar fi trebuit să fie ”puțini și inteligenți”, dovedindu-și în mod vădit intelectualismul statornic la care și-ar dori să adere, dar  prin poziționarea lor bolnăvicioasă și incompletă de o parte controversată a eșichierului politic.

Să fie această listă oare ”noul tipar agreat ” de noul regim al ”Omului Nou” USR-ist?

Mai putem vorbi de existența ALTOR INTELECTUALI din Timișoara, atât timp cât lista aceasta s-a prezentat peste tot ca fiind ”fermă”, de o autoritate fără echivoc, blocând din fașă intervenția celorlalți intelectuali, specialiști și lideri de opinie din Timișoara, care au un cuvânt cel puțin- dacă nu MULT mai greu de spus în influențarea alegerilor viitoare? Cel mai probabil aceștia stau deoparte, nedorind, din motive de etică, eleganță și valoare pe care o aduce tăcerea, amestecarea lor în lumea obraznică și tot mai parșivă a politicului și administrației locale- de o calitate și viziune umilitoare pentru tot mai mulți Oameni și cetățeni.

Acestea fiind zise, lista este irelevantă și nu poate să valideze scopul pe care și l-a propus. Oricine poate să facă o listă de intelectuali, la care să adauge un nume și o funcție.

 

Dar să spui că ești intelectual și votezi pentru copaci verdeață și ”artă progresistă” în Timișoara înseamnă să dai dovadă de foarte multă neștiință și/sau ipocrizie și nepricepere. E ca și cum ai spune că ești inginer IT-ist pentru că știi cum să instalezi un windows, sau că ești grădinar pentru că ai plantat o singură dată o floare. Sau ca și cum ai spune că ești om de litere, doar pentru că ai o bibliotecă acasă. Sau ca și cum ai spune că ești profesor universitar reputat, doar pentru că te-ai băgat în foarte multe activități, dar tu ți-ai bătut joc de studenți și ai fost mult sub standardul pedagogic prin absenteism dar și alte cele.

Onest, corect și limpede ar fi fost ca acești semnatari – o mare parte din ei,  să spună așa, din proprie inițiativă:

”Noi, semnatarii acestei scrisori, fără interese oficiale de partid, chiar dacă unii dintre noi colaborăm ca specialiști cu partidul, fiind doar o mică parte din intelectualitatea Timișoreană de mai mult sau mai puțină notorietate, ne asumăm greșeala pe care am făcut-o în urmă cu câțiva ani când v-am îndemnat pe voi, cetățenii, să-l votați pe Nicolae Robu. Vă rugăm să țineți cont de faptul că noi  atunci am greșit enorm prin ”implicarea noastră superficială” în alegerile locale, urmând un impuls, o idee și un partid pe care nu le-am studiat și aprofundat îndeajuns spre a ne forma cu adevărat o OPINIE specialistă, intelectuală și clar obiectivă asupra lucrurilor și am desconsiderat sau nu ne-am implicat activ în a valida  competența, viziunea ideologică și administrativă a celui care a dirijat orașul atunci. Ne-am lăsat seduși atunci de ”boemul” candidat care se prezenta ca o salvare a orașului.

prin urmare, dragi cetățeni, followerși,  dar și acei intelectuali care nu sunteți pe listă- și nu veți fi pe listă dacă nu sunteți agreați de Partid, (sîc) vă îndemnăm să NU AVEȚI ÎNCREDERE ÎN NOI NICI ACUM, când vă spunem nonșalant să-l votați pe Fritz,  în baza unui text pe care nici noi nu-l credem, pentru că am fost seduși din nou de aparențe.

DAR PENTRU CĂ NOI NU SUNTEM CU ADEVĂRAT INTELECTUALI, ci doar niște oameni care sunt specialiști într-o funcție, nu neapărat politică ci superficial gospodărească atunci când vine vorba de orașul nostru, vă invităm și de data aceasta să NU NE CREDEȚI NE CREDEȚI.

Pentru că dacă eram ”implicați civic” în acești ani, am fi putut opri foarte multe acțiuni tembele ale primarului Domnul Robu, printre care și tăierea copacilor- chestiune pe care acum o folosim agresiv în campania noastră de ”influenceri”, pentru a insera tactic ulterior, ideologia neomarxistă a modelului european cu același nume, pe care nu vi l-am menționat în titlul scrisorii, pentru că altfel nu ar mai fi semnat toată lumea scrisoarea. Dar probabil mulți dintre noi nu știu nici ei asta, așa că ne facem și noi că nu știm.

Mărturisim astfel că implicarea noastră în alegerile locale ce ne așteaptă este un semnal de alarmă civică pentru fiecare timișorean care chiar crede că noi suntem intelectuali și implicați civic de fapt. Dacă eram, Robu nu ar fi făcut nimic din ceea ce nici nouă nu ne convine, și nu ar fi pus orașul Timișoara pe făgașul decăderii pe care acum ne-am mobilizat să o arătăm.

Așa că, dacă mai aveți încredere în deciziile noastre pripite și iraționale, vă rugăm să ne urmați și de această dată ”impulsul” și ”glasul”superficial, bazat pe labilitatea emoțiilor stimulate de către ”Partid”, care ne va acorda privilegii în clipa în care vom reuși să-l legitimăm,  pentru că noi suntem ”intelectuali”, voi NU, așa că votați fix așa cum vă spunem.

 

 

597 semnatari și se tot adună…

 

…. Până pe seară, printre semnatari, s-au mai adunat și câțiva vechi lideri de opinie .

VETO.

io, țăranca.

Social share & recomandare

About the author

o țărancă, vorba aia...

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținut protejat