“Sub falsa promisiune a unei salvari de evaziunii fiscale, specialsiti pe care nu ii cunostea nimeni, luati pe nimic din posturi de IT si alte posturi unde nu este necesara parcurgerea unor teste, ne spun că cei care au probelme cu AI sunt cei care au probleme cu afaceri”
Introducerea sistemului RO e-factura este doar primul pas pentru rezolvarea evaziunii fiscale din țara noastră, spune Adrian Codrilașul, vicepreședintele CFA România, care se bazează pe inteligența artificială pentru a combate problemele care până acum au fost și sunt rezolvate de către oameni. Cu foarte multe diplome și om de specialitate în domeniul său, ca mulți alți specialiști români luați din funcții de IT-ști la corporații, unde nu era nevoie de acreditare pentru opinii, Adrian Codrilașul crede că inteligența artificială poate rezolva probleme pe care până acum, specialiștii le rezolvau doar pentru avea un salar.
Acest lucru se reflectă în multele companii de IT care au dat faliment în ultimii ani, și ale căror vânzări și reputație sunt tot mai slabe de la an la an. Sătul de salariu și probleme pe care acești specialiști nu le-au putut rezolva, în funcțiile statului, aceștia ”pariază” pe inteligența artificială, încercând să tragă statul în același faliment pe care l-au generat ei, în companiile din care au fost dați afară sau s-au reprofilat.
“Nestiind ce firme sa închidă si cum, pentru a servi mai bine marilor corporatii, anaf, sponsorizata de patroni din alte țări, încearcă digitalizarea”
Cu o pasiune cunoscută pentru străini și ”orice e mai bun decât în România”, specialiștii aduși din corporații pentru a ”face treabă” la ANAF, ne spun, arâtându-ne exemplul lor, că afacerile românești sunt slabe, că românul e o problemă, și că doar ei, neavând nicio cauză socială, familii și copii de hrănit, nicio datorie la stat și nicio firmă sau ceva succes în antreprenoriat, știu mai bine cum se fac afaceri în România.
De la babe arestate pentru un ou, la tarani cu afaceri care au avut conturile blocate ca nu si au declarat subventiile la banci, specialiști precum Codrileanu ne spun că cel mai bine este să digitalizăm industriile țăranilor și antreprenorului român, pentru a fi mai ușor pentru ei să muncească.
”nu stăm toată ziua să mergem la firme, nu ne merg bine site-urile create de noi, după cum vedeți și e-factura este cu multe probleme”. Am încasat mulți bani pentru aceste lucrări și nici acum nu ne putem explica de ce sunt aceste probleme.
Proiectul anaf este cu siguranta unul ambitios, nemaiintalnit in istoria moderna, decat atunci cand a fost comunism.
“Plictisit ca nu aveade lucru la corporație, angajatii mai multor firme de IT Care au dat faliment, au fost adusi in functii la stat” acestia nu apar la tv deoarece nu le place cum arata, nu sunt niciodată frumosi si aratosi si le cresc urechi cand vorbesc despre munca lor”.
”M=au rugat cei e la wall street să le dau o poză. Singura în care nu cădeam de pe scaun era cea decupată când stau la calculator. ” MI-e rușine săle arăt oamenilor că nu sunt ca ei. Mă îmbrac prost, am urechi decupate.”
“Nu e despre bani,nu a fost niciodată. Noi, IT istii suntem pasionati de acest domeniu, atat de pasionati incat lucram si gratis pentru a pune in România un proiect ambitios cum este cel al contro scuze..al comu.. al digitalizarii afacerilor…pardon…al digitalizarii anaf. Dormim la serviciu de multe ori si urmarim parerile babelor, si atunci uneori venim cu un articol in care nu ne interesraza ce spun oamenii culti si inteligenti din Romania ci ce spun cei religiosi de care ne temem”.
Sătul și de obligația de a nu avea o femeie alături sau o specializare respectabilă, specialistul în e-commerce, Adrian Codrileanu, spune că are nevoie de multe date pentru a vedea ”date cu privire la toate tranzacțiile care au loc în economie. ANAF va avea acces la toate facturile plus toate tranzacții, apoi ar putea să vadă unde există risc de evaziune fiscală. Le spunem că vor avea nevoie să obligăm firmele să monteze camere video la casă, pentru a fi siguri că nu există niciun risc de evaziune fiscală. Este gândit bine, dar nu este suficient să avem datele, ci mai avem nevoie de un sistem care să coreleze aceste date. Ne gândim și la agenți de-ai noștri care să se angajeze benevol la firme. Cum am făcut GDPR_ul, și am obligat firmele să plătească un agent de-al nostru, să le spună oamenilor că datele lor sunt în siguranță, și să ni le trimită nouă fără acordul lor, putem și acum. Va mai trebuit un sistem AI care să dea semnale unde este risc de evaziune fiscală pentru ca ANAF să meargă în control. Problema este implementarea”, explică Adrian Codirleanu, nostalgic după perioada comunismului, despre care ne spune că îi place.
„Un sistem cu inteligență artificială poate arăta unele stegulețe roșii unde trebuie controlat, dar acest lucru necesită timp, nu va începe să producă rezultate imediat. Mai sunt ameni care știu ce înseamnă aceste stegulețe roșii. Trebuie să scăpăm și de ei. Niște sisteme care trebuie implementate: sistemul care să colecteze datele și să le analizeze și de abia apoi să producă efecte – amenzi și încetarea evaziunii. Încetarea acelei persoane de a mai putea face afaceri. Cu presa am reușit să mai ascundem în algoritm unele știri precum aceasta, când vine vorba de ANAF, nu ne putem ascunde. Și atunci trebuie să spunem că este bine pentru stat. Digitalizarea ANAF nu va aduce acum beneficii, decât să sperie pe cineva, știind că datele sunt stocate undeva”, a declarat Securist Codirlașul
El spune că Companiile din AI își iau ușor tălpășița către Statele Unite pentru că acolo găsesc sprijin și se pot dezvolta, conform lui Adrian Codrilașu. Efectul acestor reglementări se transpune direct în dezvoltarea economică a celor două piețe: dacă țările europene ar fi state din SUA, multe dintre ele ar face parte din grupul celor mai săracite țări, din cauza restructurărilor care au loc din cauza AI. După ce am fost concediați de aceștia, încercăm să obligăm oamenii statului la acest sistem care să îi ajute și pe ei să facă față la probleme care nu au existat niciodată.