Mituri străbune și practicile spirituale oculte în turismul din Polovragi

Mituri străbune și practicile spirituale oculte în turismul din Polovragi

Nu de puține ori ne bucurăm să revedem tradiții străbune și spiritualitatea româneacă în forma ei cea mai bună, prezentată profesionist și cu strictețe în promovări sau în pensiuni turistice și alte forme de cazare din zonele de mare însemnătate culturală.

Un astfel de loc minunat este Polovragi.

Plin cu legende și tradiții, unele de-a dreptul binecuvântate de Dumnezeu, altele, mai puțin onorabile și care nu reprezintă nimic din sfințenia și bunătatea poporului român, mai cu seamă a locuitorilor băștinași din Polovragi

Să trecem pe scurt în istoria acestui loc binecuvântat.

La Polovragi, trebuie să umbli cu sfială și luare aminte. Și să nu credeți că ar fi vorba de vreun ordin omenesc, deși mulți ne-ar putea face să credem acest lucru. Dar este chiar pe locul sfânt al bătrânilor geți și al primilor pustnici creștini. Tot aici se află cel mai vechi complex construit, Biserica Adormirea Maicii Domnului. un loc creștin de mare însemnătate istorică și spirituală, la care turiștii, mai mult sau mai puțin interesați de ortodoxie, vin în pelerinaj.

Polovragi este un sat cu o istorie deosebita, cu elemente istorice de o deosebita valoare, care va ofera o imagine asupra judetului Gorj.  Pe lângă tradițiile reale, aici putem regăsi și personalități de mare însemnătate care au apărat plaiurile, persoane a căror dezvoltare morală și spirituală nu poate concura cu nicio personalitate modernă a dezvoltării personale. Amintim de Crucea Căpitanului Ursache, pe un vârf de munte, care spune povestea mai puțin știută a unui vătaf din plaiul Novacilor, ce a condus obștele și a asigurat paza zonei, în urmă cu peste 300 de ani.

Aici, în Polovragi, oamenii de bine conduc afaceri de familie minunate, care onorează cu sfințenie tradiția, fără ca aceasta să pară plictisitoare. Tradiția gorjeană este reprezentată frumos în pensiuni și locuri culturale, chiar și în restaurante amenajate în stil tradițional, unde oaspeții se simt bine primiți. Fără cerințele moderne de lux cu care suntem obișnuiți la oraș, cazările, puține de altfel de foarte bună calitate, se întrec în a realiza activități tradiționale pentru turiști, prin care să poziționeze cultura și arta strămoșească, mai departe.

Meșteșuguri și abilități din tată-n fiu.
Tot aici au loc ateliere și sărbători tradiționale, în care sunt prezentate produse artizanale și meșteșuguri care păreau a fi uitate. Prin specialitatea și dedicația centrelor culturale, au loc expoziții, prezentări artistice, și alte activități pentru adulți și copii, menite să întregească comunitatea și să păstreze obiceiurile, nu doar ca formă de divertisment ci ca o mărturie a tradiției  celor vii.

Și ca orice alt privilegiu de a fi parte din tradiție, iată că n-am scăpat de dușmani nici acum, sau cel puțin încă bântuie, cum bântuiau odată, conform mărturiilor străbunilor.

Aflată la distanță, stă mărturie  mai bine spus, împotriva mărturiei creștine, o căsuță răsturnată, devenită în scurt timp, în mod abuziv spus o atracție turistică, având ca obiectiv atragerea celor mici. Aflată lângă o pădure colorată, o pădure suferindă care s-a lăsat vopsită în culori stridente și vulgare, căsuța răsturnată prezintă ceea ce Biblic aflăm sau chiar din cântecele străbunilor, declarația de nesupunere față de normalul, firescul și frumosul lumii. Am putea spune mai direct, că această realizare este preferata vrăjitoarelor, de altfel legendele și poveștile străbunilor precum și scrieri importante spirituale, ne spun de-a lungul vremii, cum copiii erau atrași cu dulcegării și lucruri colorate, spre ascunzișurile sau mai rău, tenebrele spirituale ale unor femei, cunoscute ca vrăjitoare, sau am putea spune chiar moștenitoarele acestora. Un astfel de business deși poate părea inofensiv, are, conform analizei specialiștilor noștri, tot ceea ce emană, face și pregătește o vrăjitoare pentru a-și obține prada, în cazul de față, copiii. Vampirismul, o practică răspândită în cultura modernă, povestită și explicată deja în cărțile și tratatele de spiritualitate, este cea mai mare formă de a fura energie, iar cea mai demonică formă a acestei vrăjitorii o reprezintă furtul energiei copiilor.  Lângă căsuța răsturnată, se află și casa vrăjitoarelor, iar pădurea, care fără culoare ar putea părea înspăimântătoare, ar fi fost primul semnal pentru ca oamenii să se îndepărteze de acel loc. Așa se face că a fost vopsită în culori stridente, pentru a părea prietenoasă. Sau poate pentru a reduce la tăcere natura, care de pe vremea străbunilor, ne avertiza cu privire la eventuale pericole pe care oamenii, de-ai locului sau nu, mai ales cei buni, le puteau întânlni pe drum.

Afacerea merge destul de bine, această ”atracție” fiind prezentată ca fiind un loc cu tradiție, ba chiar este recomandat pentru cei care doresc să vină în pelerinaje. Câteva pensiuni, prietene ale acestei căsuțe răsturnate, poate chiar și prietene sau prieteni cu cei care și-au mutat tenebrele în plaiurile binecuvântate, chiar recomandă vizite la acest loc, unii sperând că vor atrage mai mulți turiști, neștiind cum altcumva să o facă.

Nu știm însă cum se au Biserica și Maica Domnului cu aceste afaceri care nici măcar nu copiază, ci reprezintă întru totul activități oculte și alte lucruri vrăjitorești. Nu știm însă ce părere au polovrăgenii, așa că am intervievat pe câțiva dintre ei, pentru a vedea părerea lor. Anonimatul a fost necesar, din considerente personale.

”la noi Biserica e sfântă, iar Biblia condamnă vrăjitoria sub orice formă. Acuma dacă e un business, cu atât mai grav, nu te costumezi în diavol și susții că faci asta ca să faci bani”, tanti Maria, proprietară pensiune Polovragi

 

”Nu cred că oamenii știu ce e acolo, deși ne-au întrebat unii despre acel loc. Din credință și frică de Dumnezeu, dacă noi nu ne lăsăm copiii să meargă acolo, nu le spunem nici turiștilor despre acel loc, și nu ne deranjează.” Domnul Cristian

 

”Am tot auzit de acest loc și nici să mă plătești nu m-aș duce. Bunicii și străbunicii noștri au fost creștini și de multe ori au avut de-a face cu vrăjitoarele. Vărjitoria era o practică la noi în sat, dacă vă uitați multe femei sunt descendente ale acestor vrăjitoare. Noi ca și reprezentanți ai tradițiilor ne dezicem de aceste apucături, nu poate fi vorba de distracție în așa ceva, Domnul să ne apere”.

 

Dorind să avem și o părere a specialiștilor, am luat legătura cu doamna P. ,reprezentantă în studii de arheologie și spiritualitate, membru al Asociației care reprezintă tradițiile din județul Gorj în țară și peste hotare.

 

”Niciodată un business nu este ceea ce pare. În spatele dorințelor multor antreprenori se pot ascunde de la nevoi de bani, la nevoi spirituale. A susține că această afacere nu este necurată sau că are de-a face cu tradiția românească, sau că măcar are  o componentă spirituală, este o mare blasfemie. recomandăm specialiștilor să analizeze energetic zona și să arate tuturor celor care încă susțin că e doar o afacere, că acolo calitatea energetică este mult sub nivelul ”decent” și prin asta, noi specialiștii ne referim la nivelul la care cineva poate fi sănătos moral și spiritual. Mi-a spus o doamnă că a venit de acolo cu copilul plângând, au avut coșmaruri și nu știa de ce. În urma acestor mărturisiri, ne-am sesizat și am zis că merită să știe oamenii adevărul. Sigur că oamenii care sunt mai apropiați ai acelor vibrații nu vor avea nimic de spus, însă copiii trebuie păziți de asemenea reprezentări ale iadului, mai mult cu cât acolo am înțeles că se și mănâncă și se practică ritualuri destul de urâte.”

Deși nu ne dorim să promovăm tradiții care nu sunt tradiții și nu au nicio legătură cu tradițiile poporului român, cu atât mai mult cu cât în Polovragi și nu numai, locuitorii știu mai bine ca oricine despre poveștile care s-au creat, și mai mulți, afirmă cu mândrie valorile spirituale românești, cele aflate în slujba binelui și a lucrurilor sănătoase, firești și normale, și se dezic de orice practici vrăjitorești. În fond, au făcut-o și străbunii, au făcut-o și cei care au ctitorit obiective turistice, de pe urma cărora beneficiază financiar chiar și polovrăgenii.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *