”Statul chinez este totalitar. Într-un regim autoritar tradițional, dacă se produce o catastrofă naturală, aceasta este comunicată imediat. Într-un regim autoritar bazat pe ideologie, cum era URSS, catastrofele sunt ascunse.” – așa explică marele politolog” faptul că la noi prind conspirațiile. Articolul îl puteți citi mai întîi aici:
Nu contează că au trecut 30 de ani de schimbări radicale, însămânțare și inginerie socială, libertate și garanții ale statului de drept, nu contează că mentalitatea ni s-a schimbat dezastruos. Nu contează IQ- ul, EQ-ul și nivelul de informare al celor așa zis ”conspiraționiști”, nu contează profesia, nu contează nimic din toate astea, nu? American Idiocracy, they say. Iar dacă terți s-au ocupat de iluminarea continuă a acestui popor- cum se face că în 30 de ani n-au reușit să-l ilumineze de fapt defel? Să fi fost incompetenți? Sau să fi fost noi mai tari ca alții?
(the truth is out there, comrad)
Prin urmare, propaganda de care vorbește acest domn este pur speculativă, are un caracter aproape sofist și nu are nicio legătură cu realitatea autentică, vie. El doar arată publicului un monstruleț dialectic menit să ne facă să credem – ca mesaj de bază- că ceva rău. A alăturat termenilor de ”conspirație” un element nazist. Sigur, nimeni nu se îndoiește de nazism, de numărul morților de la Auschwitz (postase un prieten de pe facebook vizita lui acolo și doar 1 din 10 au avut tupeul nemernic să pună la îndoială cifrele morților din lagăr- toți ceilalți l-au ciuruit- în termeni psihologici, pentru un specialist obiectiv- așa ceva este asemănător fanatismului.).
”starea de panică este absolut firească” , menționează …
Ai sute de cărți și resurse pragmatice prin care poți să te convingi cum starea de panică poate fi indusă într-un om. De la cuvinte cheie atent inserate, până la fraze construite pe principii din Analiză tranzacțională, NLP, la tehnici de persuadare și apoi de remanipulare, tehnici de spălare mentală, tehnici de hipnoză și până la alte tehnici despre care nu are rost să spun acum. Sunt zeci de studii relevante științifice care arată ce face FRICA în om. Panica la nivel de mase este capabilă să pornească chiar și un adevărat război civil. Sunt experimente destule, ba poți să faci chiar tu cîteva. Pe tine!
De unde știe? În primul rând confundă curajul și tupeul ancestral cu frica și lașitatea. Pentru că noi ca oameni ce facem: aplicăm propriul filtru dobândit în societate, asupra celorlalți, când facem speculații mai ales. Știe el oare că cei mai informați și puternici oameni ai lumii nu cred puternic în pandemie? Sau se ascund, să nu deranjeze. Să nu-și piardă funcții probabil? chestiune lungă. Dar despre președintele Tanzaniei care a depistat pozitive o capră, un fruct și o pasăre la ei în țară- ce poate să spună? Vreți să mergem pe principiul al cărui fișă de post curând expiră – și anume cel care a fost capabil să țină în necunoaștere și lipsă de evoluție miliarde de oameni: Crede și nu cerceta – !?
”Dar în această stare firească de anxietate, a explicat Vladimir Tismăneanu, e mult mai ușor să poți blama pe altcineva. Dorința de blamare este o fugă de responsabilitate.” –
Cine blamează pe cine? Anxietatea nu este o stare firească aplicabilă unui colectiv, unui popor. Masele nu au emoții. Oamenii da. Mai concret, individul singur. Și atunci nu poți să spui că teoria conspirației este o cauză a anxietății acestor ”grupuri și români conspiraționiști”, și apoi să spui că din cauza anxietății ei blamează pe cineva. Cum ar fi să spuneți mai clar că îngrijorarea față de viitor și stabilitate socială Nu este o formă de anxietate deși poate fi confundată cu anxietatea personală- atunci când NU ești specialist. Și că grupurile pe care le indicați ca fiind conspiraționiste (adică într-o minoritate contrastantă se pare) nu blamează de fapt pe nimeni, doar arată niște fapte concrete și clare. Că în fond asta e problema. Și apoi, de CARE responsabilitate să fugi? Adică eu acuz pe cineva că mă minte, pentru că am informații autentice și mai concrete decît majoritatea, văd neconcordanțele pentru că poate sunt antrenat, citit, poate am o profesie care îmi impune să fiu atent etc.- apoi spui că eu acuz – pe mincinoși mai exact- după care fug de responsabilitate? Păi conspiraționiștii ăștia nu fug, ei CHEAMĂ la replică și așteaptă să li se răspundă la întrebări, dar responsabilii FUG. Fuga de responsabilitate de care vorbește acest domn este fix de partea cealaltă a baricadei.
Singurul moment în care așa zișii conspiraționiști vor fugi, va fi când îi veți prigoni, îi veți închide și îi veți probabil bate și elimina din rândurile ”oamenilor normali”, aliniați părerilor unice omologate. Oh wait! Le veți găsi chichițe la psihiatrie, notând în Manualul de Diagnostic și Clasificare (DSM) noi teorii neverificate dar cu pretenții științifice- noi tulburări- împinse academic de ideologie. Așa au ars mari biblioteci ale lumii. Așa s-a legitimat Inchiziția. Așa s-au născut și sfinți, unii numiți pe nedrept eretici. Așa s-au falsificat istorii. Așa se fabrică azi consimțământul oamenilor. Așa nu poate să ajungă un vin bun românesc pe rafturi în hipermarket. Ar demasca inferioara calitate a celorlalți…
Concurență neloială!
Păi și nu exact asta se petrece în Pandemie acum? Se spune numai ce e credibil pentru marea masă, informația științifică este ștearsă precum extremele dintr-o statistică, din presă, din facebook și google. Și marea masă nu știe cum stă treaba cu dioxidul de carbon, sau crede că vitamina C se găsește numai în farmacie. Așa că informațiile oficiale sunt toate în interesul conglomeratului care conduce societatea. Sau poate chiar din cauza căruia societatea gândește așa – acum. Și un fapt esențial: calitatea, conținutul și complexitatea informațiilor de acum o depășește cu enorm de mult pe cea de atunci, în care trebuia să minți că ai fost la toaletă în loc să spui că ai fost la amantă. Nu era așa dezvoltată societatea, și fiecare era pe nișa lui. Astăzi toți sunt specialiști- iată ce a făcut globalizarea din om, l-a făcut vitruvian, dar de o calitate amară. Nu subestimez specificitatea regimului, dar comparați-vă puțin : cu internet- sau fără. Și am zis bine: entitatea care conduce azi SOCIETATEA – tot mai aproape de Mintea omului!
Și aici a avut un moment lucid de adevăr: ”conduce societatea”, și nu o țară, sau pe oameni în mod privat. Pentru că în fond despre asta este vorba, despre societate. Despre rîvna politicului intruziv obsedat de control -de o anumită factură- de a ajunge în societate, între noi, aproape de piele, aproape cu unghia-n gât. Scopul propagandei a fost, printre altele (sau instrumentul, mai exact) să-ți ajungă în intim, să te modifice pe toate planurile, ființial, să-ți modifice crezurile, și în timp conștiința. De aici și puterea de a modifica comportamente, de a devasta stabilitatea unui om. Iar măsurile de astăzi respectă întru totul ținta propagandei de a conduce SOCIETATEA, atât prin branduri, până în carne și os, până în suflul cefei dacă s-ar putea, cât și prin discurs politic dar mai mult prin presă și modele de rol. Cum? Păi Organizația Mondială a Sănătății a angajat o firmă de P.R. pentru ca mesajul pandemic să ajungă la sute de mii- milioane de oameni. Știți ce face un influencer? Îți distribuie ce vrei tu să apară, pentru bani. Zero principii, zero etică, zero selectivitate, zero discernământ, probabilitate mică de adevăr! Influencerul este un avatar. Avatarul este calul troian, dar despre asta cu altă ocazie sau citiți materialul specific aici. Sigur că sunt influenceri buni, dar ei nu-și zic influenceri, ei sunt oameni cu carte urmăriți, artiști, comedianți, și ….actori care conlucrează pentru politică. Sau actori privați: plătiți de politic să joace… un rol.
Când toţi gândesc la fel, nimeni nu gândeşte prea mult. – Walter Lippman
Și apoi îmi spui că eu- care pun la îndoială și chestionez metodele, tehnicile și practicile guvernului și ale actorilor implicați de a gestiona criza, dictatul, boala, impunerea, sau pandemia- sunt conspiraționist și fac propagandă? Dacă a-i spune copilului meu sau soțului anumite lucruri nespecificate de marea masă se numește propagandă, atunci înseamnă că am avut dreptate, și da, suntem în noul regim totalitar.
De aceea a fost necesar mai întâi să -i modifice fibra societății, structura de bază și să distrugă tactic un sentiment încă valoros, bun: încrederea pe care o aveam noi între noi, atunci când mergeam cândva liberi și cu capul sus pe stradă. Când omului i se taie rădăcinile- fie ele individuale, familiale, sociale, psihologice sau spirituale, omul devine un conglomerat de instincte ușor de supus de noul regim.
Cei care nu înţeleg un fenomen, un fapt sau o stare,le consideră conspiraţie.