De ce prind conspirațiile la români? Discuții rapide cu un politolog

”Statul chinez este totalitar. Într-un regim autoritar tradițional, dacă se produce o catastrofă naturală, aceasta este comunicată imediat. Într-un regim autoritar bazat pe ideologie, cum era URSS, catastrofele sunt ascunse.” – așa explică marele politolog” faptul că la noi prind conspirațiile. Articolul îl puteți citi mai întîi aici

Luați cu sos: se aduce aminte de un fapt adevărat care NU mai există la noi în țară, pentru a justifica un fapt care există prea puțin și care nu iese în evidență în public, iar atunci când iese în evidență în public, deși este luat în derîdere și în batjocură de către presă și terți, apar experți să-l combată.  Deci acolo unde batjocura nu reușește, apare expertul să combată noul trend, iar expertul ăla împânzește google-ul cu poza și ideile lui. Aceeași idee, în alte forme îmbrăcată.
  Mai întîi te ignoră, apoi rîd de tine, apoi se luptă cu tine și apoi tu învingi. ” Știa Ghandi ceva….

Dar revin la titlul, atât de interesant. Ne întreabă retoric ”de ce prind conspirațiile la români”, însă în realitate, veți vedea pe parcurs, este vorba despre o parte mică din ceea ce înseamnă general ”români”, prin urmare e o întreagă păcăleală să crezi că de fapt întreaga societate românească a fost ”compromisă” de conspiraționiști. Sau uneltire împotriva statului- cum mai poți să zici.  Pe de o parte, spui că acești conspiraționiști sunt demni de marginalizare, sunt oameni necitiți și proști, spui că ei nu sunt românii adevărați care sunt civilizați, cu masca la bot și respectând regulile, apoi spui că… ”români”.   ALOO.. ALOO!💩💩💩

Nu contează că au trecut 30 de ani de schimbări radicale, însămânțare și inginerie socială, libertate și garanții ale statului de drept, nu contează că mentalitatea ni s-a schimbat dezastruos. Nu contează IQ- ul, EQ-ul și nivelul de informare al celor așa zis ”conspiraționiști”, nu contează profesia, nu contează nimic din toate astea, nu? American Idiocracy, they say.  Iar dacă terți s-au ocupat de iluminarea continuă a acestui popor- cum se face că în 30 de ani n-au reușit să-l ilumineze de fapt defel? Să fi fost incompetenți? Sau să fi fost noi mai tari ca alții?

(the truth is out there, comrad)

 
Normal, deștepților, că numai în mediocritate și neocomunism totul este la vedere. Este la vedere , frumos ambalat și FALS- pentru ca oamenii să digere și să rețină numai ce e ușor de cuprins, numai ce nu i-ar dezmetici și nu i-ar instiga să-și pună îndoieli despre condiție, despre sensul vieții, despre controlul dictaturii subtile, despre societate, despre regulile pe care sunt programați să le respecte, despre libertate, în sensul ei cel mai larg și chiar și mai puțin convențional.  Cel mai rudimentar exemplu este Google. Totul este online la vedere, ai informație la un click distanță- însă nu și când vrei să accesezi un studiu științific din orice domeniu- din orice colț al lumii- acelea sunt ținute sub cheie. Avem mii de cărți disponibile tot la un click distanță, avem schimburi gratuite de carte, în timp ce cărțile de căpătâi ale omenirii zac lustruite tot sub cheie- la Vatican.
Dar e chestionabilă informația accesibilă și contrazice de multe ori clasicul, fundamentul și știința, pe zi ce trece. S-a ideologizat, vorba vine. Ce mai ”copți” nu putem fi seduși așa ușor, domnilor. Am crescut la granița glorioasă dintre două lumi- suntem pro internet și împotriva lui deopotrivă, din pricini de algoritm, ideologice. E firesc ca cei mai înaintați în vârstă să se lase mai ușor impresionați. Având ”libertatea de exprimare pierdută cîndva”, slăbiciunea cu atât mai mare- iar cei tineri- aproape pierduți, ei au asimilat falsitatea promovată asiduu ca fiind adevăr- și au luat adevărul rarisim- ca fiind o conspirație acum, o minciună . Ei știu că ”ați prostit poporul cu televizorul ”, au citit pe twitter la oamenii lor- prin urmare ați schimbat televizorul cu internetul.
Comunismul a murit, trăiască metacomunismul.
 
Cât despre Goebbles pe care îl menționează autorul, arătând că propaganda conspiraționistă împotriva pandemiei  (sau covid- deși negaționiștii virusului sunt aproape inexistenți- însă ei încearcă să îi aducă împreună imagistic) e de fapt de origine nazistă- păi de fapt normele ei sunt respectate ca la carte fix de cealaltă parte Oficială a baricadei. Sau autorul  nu știe să recunoască o propagandă nazistă. Cel mai probabil. Și atunci de ce îmi vorbește din cărțile și teoriile altcuiva, dacă el însuși nu le-a asimilat și nu este capabil să le deosebească și să le remarce în jurul lui?
Ascultați informație numai din surse oficiale”.
Sau ”totul spre bine nostru”
”paranoici din toată țara, uniți-vă!” 
Fie-ți frică și frica te va elibera.  
Negaționiștii sunt prea puțini, ei nu s-au aliat în tabere și triburi, n-au ”OFFICE”-uri în care să-și dezbată strategiile, n-au pagini cu mii și sute de mii de like-uri fabricate tactic în laborator. Nu au ca țintă sau dușman un partid, un conglomerat de idei de sine stătător, nu-s înrolați definitiv în sisteme controlate și schițate de terți și nici măcar nu au resurse financiare să facă anti-campanie la ce se întâmplă acum. Se spune că numai proștii se adună în haită, pe când oamenii mari stau adesea singuri- traduc în limbaj popular, fără intenție de a jigni- lucrările lui Goffman Erving despre deconstrucția Eului și despre noțiunile fundamentale din domeniu care au făcut de mult timp dovada că aflat în acțiuni de grup,  discernământul scade. 

Prin urmare, propaganda de care vorbește acest domn este pur speculativă, are un caracter aproape sofist și nu are nicio legătură cu realitatea autentică, vie.  El doar arată publicului un monstruleț dialectic menit să ne facă să credem – ca mesaj de bază-
că ceva rău. A alăturat termenilor de ”conspirație” un element nazist. Sigur, nimeni nu se îndoiește de nazism, de numărul morților de la Auschwitz (postase un prieten de pe facebook vizita lui acolo și doar 1 din 10 au avut tupeul nemernic să pună la îndoială cifrele morților din lagăr- toți ceilalți l-au ciuruit- în termeni psihologici, pentru un specialist obiectiv- așa ceva este asemănător fanatismului.).
Și știți de ce se tem cel mai mult oamenii implicați politic? Păi de nazism. Prin urmare, mintea lor face pac-pac și au și generat o sămânță emoțională în capul majorității. Dacă nu crezi în pandemie ești nazist = deci ești un potențial pericol pentru societate.  Dar să te aliezi cu elemente naziste ca să combați idei comuniste autoritare, totalitare, nu este o îndeletnicire nouă. Noii comuniști adesea invocă vechiul regim ceaușist, pentru a ne face să credem că ei sunt salvatorii neamului, printr-un calculat contrast. Și ce eroare, stați puțin: cum adică mă faci nazist? Ca să fiu nazist, ar însemna să am de față niște evrei, care evrei să fie de un anume fel… nu oricum, și ar însemna să am o armată, un regim, probabil un ”fals” ideal. Dar sunt doar un cetățean care îndrăznește să gândească. Și dumneata ne prinzi în flagrant.  Un om care a citit și altceva în afară de osho și Lucian Boia la viața lui. Delict de opinie.
Deci din nou, un politolog care îmi vorbește din istorie, o istorie – sau mai multe- care în curând vor deveni niște statusuri în stil tweeter pentru noile generații. Să fim mai pragmatici: Istoria se repetă dar prin principii, tehnici și analize tranzacționale, nu și prin conținut!

”starea de panică este absolut firească” , menționează …

 

Normal, ținând cont că de 50 de ani s-au făcut profituri uriașe pe seama fricii oamenilor. Frica paralizează sistemul imunitar, distruge psihicul, îți ciuntește discernământul. Devii în timp un sclav obedient. Cedarea libertăților și drepturilor se face PAS CU PAS.  Devii în timp un sclav care are de toate și NU are timp să se gândească la propria condiție, viață și scop personal. Pentru mulți asta este normalitatea. Și mulți vin din normalitatea asta trendy la noi în țară, între sfinți chinuiți și descoperă o cu totul altă lume, departe de ceea ce credeau că înseamnă ”fericirea” deja. Sunt mulți copii în Statele Unite, de exemplu, care cred că broccoli crește în hipermarket, dar ne îndeamnă să ne civilizăm și să purtăm mască, în virale online. Dacă ar vedea cum la noi se bea încă apa direct din munte, s-ar speria că se infectează. Aceștia ne îndeamnă să gândim ”științific”. Starea de panică NU este nici naturală, nici firească, nici nu e emoție de bază în societatea românească autentică. Dar mulți își spun oameni politici și se consideră mari conducători, dar singurul motiv pentru care ei sunt ”buni” este pentru că oamenilor le e frică. Asta nu îi face lideri, ci impostori.

Ai sute de cărți și resurse pragmatice prin care poți să te convingi cum starea de panică poate fi indusă într-un om. De la cuvinte cheie atent inserate, până la fraze construite pe principii din Analiză tranzacțională, NLP, la tehnici de persuadare și apoi de remanipulare, tehnici de spălare mentală, tehnici de hipnoză și până la alte tehnici despre care nu are rost să spun acum. Sunt zeci de studii relevante științifice care arată ce face FRICA în om. Panica la nivel de mase este capabilă să pornească chiar și un adevărat război civil. Sunt experimente destule, ba poți să faci chiar tu cîteva. Pe tine!

 

Citește carte, arată că îți pasă!
”Pe de altă parte, politogul s-a declarat înțelegător cu unele reacții care vin din teama firească de o amenințare necunoscută.”

De unde știe?  În primul rând confundă curajul și tupeul ancestral cu frica și lașitatea. Pentru că noi ca oameni ce facem: aplicăm propriul filtru dobândit în societate, asupra celorlalți, când facem speculații mai ales. Știe el oare că cei mai informați și puternici oameni ai lumii nu cred puternic în pandemie? Sau se ascund, să nu deranjeze. Să nu-și piardă funcții probabil? chestiune lungă. Dar despre președintele Tanzaniei care a depistat pozitive o capră, un fruct și o pasăre la ei în țară- ce poate să spună? Vreți să mergem pe principiul al cărui fișă de post curând expiră – și anume cel care a fost capabil să țină în necunoaștere și lipsă de evoluție miliarde de oameni: Crede și nu cerceta – !?

 

Dar în această stare firească de anxietate, a explicat Vladimir Tismăneanu, e mult mai ușor să poți blama pe altcineva. Dorința de blamare este o fugă de responsabilitate.”  –

 

Cine blamează pe cine?  Anxietatea nu este o stare firească aplicabilă unui colectiv, unui popor. Masele nu au emoții. Oamenii da. Mai concret, individul singur. Și atunci nu poți să spui că teoria conspirației este o cauză a anxietății acestor ”grupuri și români conspiraționiști”, și apoi să spui că din cauza anxietății ei blamează pe cineva. Cum ar fi să spuneți mai clar că îngrijorarea față de viitor și stabilitate socială Nu este o formă de anxietate deși poate fi confundată cu anxietatea personală- atunci când NU ești specialist. Și că grupurile pe care le indicați ca fiind conspiraționiste (adică într-o minoritate contrastantă se pare) nu blamează de fapt pe nimeni, doar arată niște fapte concrete și clare. Că în fond asta e problema.  Și apoi, de CARE responsabilitate să fugi? Adică eu acuz pe cineva că mă minte, pentru că am informații autentice și mai concrete decît majoritatea,  văd neconcordanțele pentru că poate sunt antrenat, citit, poate am o profesie care îmi impune să fiu atent etc.- apoi spui că eu acuz – pe mincinoși mai exact- după care fug de responsabilitate? Păi conspiraționiștii ăștia nu fug, ei CHEAMĂ la replică și așteaptă să li se răspundă la întrebări, dar responsabilii FUG. Fuga de responsabilitate de care vorbește acest domn este fix de partea cealaltă a baricadei.

 

Singurul moment în care așa zișii conspiraționiști vor fugi, va fi când îi veți prigoni, îi veți închide și îi veți probabil bate și elimina din rândurile ”oamenilor normali”, aliniați părerilor unice omologate. Oh wait! Le veți găsi chichițe la psihiatrie, notând în Manualul de Diagnostic și Clasificare (DSM) noi teorii neverificate dar cu pretenții științifice- noi tulburări- împinse academic de ideologie.  Așa au ars mari biblioteci ale lumii. Așa s-a legitimat Inchiziția. Așa s-au născut și sfinți, unii numiți pe nedrept eretici. Așa s-au falsificat istorii. Așa se fabrică azi consimțământul oamenilor. Așa nu poate să ajungă un vin bun românesc pe rafturi în hipermarket. Ar demasca inferioara calitate a celorlalți…

Concurență neloială!

”La școala de partid «Ștefan Gheorghiu», erau cursuri despre cum să organizezi propaganda. În sistemele comuniste nu s-a pus niciodată problema să spui adevărul, ci să spui ce e credibil și în interesul partidului care conduce societatea.”

Păi și nu exact asta se petrece în Pandemie acum? Se spune numai ce e credibil pentru marea masă, informația științifică este ștearsă precum extremele dintr-o statistică, din presă, din facebook și google. Și marea masă nu știe cum stă treaba cu dioxidul de carbon, sau crede că vitamina C se găsește numai în farmacie. Așa că informațiile oficiale sunt toate în interesul conglomeratului care conduce societatea.  Sau poate chiar din cauza căruia societatea gândește așa – acum. Și un fapt esențial: calitatea, conținutul și complexitatea informațiilor de acum o depășește cu enorm de mult pe cea de atunci, în care trebuia să minți că ai fost la toaletă în loc să spui că ai fost la amantă. Nu era așa dezvoltată societatea, și fiecare era pe nișa lui. Astăzi toți sunt specialiști- iată ce a făcut globalizarea din om, l-a făcut vitruvian, dar de o calitate amară. Nu subestimez specificitatea regimului, dar comparați-vă puțin : cu internet- sau fără.  Și am zis bine: entitatea care conduce azi SOCIETATEA – tot mai aproape de Mintea omului!

 

Și aici a avut un moment lucid de adevăr:  ”conduce societatea”, și nu o țară, sau pe oameni în mod privat. Pentru că în fond despre asta este vorba, despre societate. Despre rîvna politicului intruziv  obsedat de control -de o anumită factură- de a ajunge în societate, între noi, aproape de piele, aproape cu unghia-n gât. Scopul propagandei a fost, printre altele (sau instrumentul, mai exact) să-ți ajungă în intim, să te modifice pe toate planurile, ființial, să-ți modifice crezurile, și în timp conștiința. De aici și puterea de a modifica comportamente, de a devasta stabilitatea unui om.  Iar măsurile de astăzi respectă întru totul ținta propagandei de a conduce SOCIETATEA, atât prin branduri, până în carne și os, până în suflul cefei dacă s-ar putea, cât și prin discurs politic dar mai mult prin presă și modele de rol. Cum? Păi Organizația Mondială a Sănătății a angajat  o firmă de P.R. pentru ca mesajul pandemic să ajungă la sute de mii- milioane de oameni. Știți ce face un influencer? Îți distribuie ce vrei tu să apară, pentru bani. Zero principii, zero etică, zero selectivitate, zero discernământ, probabilitate mică de adevăr! Influencerul este un avatar. Avatarul este calul troian, dar despre asta cu altă ocazie sau citiți materialul specific aici. Sigur că sunt influenceri buni, dar ei nu-și zic influenceri, ei sunt oameni cu carte urmăriți, artiști, comedianți, și ….actori care conlucrează pentru politică. Sau actori privați: plătiți de politic să joace… un rol.

Asta în timp ce UE spune că… nu e așa grav. Oamenii sunt în frică IRAȚIONALĂ, care se bazează pe opiniile unor oameni în halat, pe torturi psihice, pe dramă și alarmisme și prea puțin pe STUDII. Sunt cenzurate opiniile inclusiv ale specialiștilor. Ori dacă știința este supremă, de ce adevărul este tăiat în două? De ce acest comportament medieval? Spune-mi tu, că ești politolog și analist oficial.
Dar mulți n-au fost în stare să răspundă la întrebări fără să jignească, fără să ia în derîdere ipostaza celui care întreabă.
Când toţi gândesc la fel, nimeni nu gândeşte prea mult.  – Walter Lippman

Și apoi îmi spui că eu- care pun la îndoială și chestionez metodele, tehnicile și practicile guvernului și ale actorilor implicați de a gestiona criza, dictatul, boala, impunerea, sau pandemia- sunt conspiraționist și fac propagandă?   Dacă a-i spune copilului meu sau soțului anumite lucruri nespecificate de marea masă se numește propagandă, atunci înseamnă că am avut dreptate, și da, suntem în noul regim totalitar.

De aceea a fost necesar mai întâi să -i modifice fibra societății, structura de bază și să distrugă tactic un sentiment încă valoros, bun: încrederea pe care o aveam noi între noi, atunci când mergeam cândva liberi și cu capul sus pe stradă. Când omului i se taie rădăcinile- fie ele individuale, familiale, sociale, psihologice sau spirituale, omul devine un conglomerat de instincte ușor de supus de noul regim.
În numele altor așa ziși ”conspiraționiști”, care au IQ și valoare de piață mare, și de care vă veți implora probabil mai târziu să vă populeze și să vă repare noua lume din aur, dar distrusă, închei simetric:
Cei care nu înţeleg un fenomen, un fapt sau o stare,
le consideră conspiraţie.
______________
#nuvirușine
Social share & recomandare

About the author

o țărancă, vorba aia...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținut protejat