Sătul să tot verifice veniturile și bugetele chiriașilor, un proprietar de apartamente din Timișoara a decis să verifice câte cărți dețin chiriașii în bibliotecă, pentru a fi sigur că este bine văzut

Sătul să tot verifice veniturile și bugetele chiriașilor, un proprietar de apartamente din Timișoara a decis să verifice câte cărți dețin chiriașii în bibliotecă, pentru a fi sigur că este bine văzut de către chiriași

În fiecare lună, un proprietar de apartamente din Timișoara este nevoit să ceară bani de chirie de la locatari, sub pretextul că se întârzie cu plățile chiar și câteva zile, sau chiriașii plătesc chiria după termenul scadent, în funcție de cum s-au mutat.

Nu este ușor să fii chiriaș în Timișoara, dar nici proprietar. După ce s-a văzut în situația de a fi nevoit să urmărească chiriașii și plățile lor, prin solicitarea la închiriere a dovezilor de venit care să îl ajute să-și dea seama dacă o persoană va plăti sau nu chiria, va întârzia sau va fi un chiriaș perfect care să nu întârzie cu chiria niciodată,

un proprietar a zis că trebuie să facă eforturi mai mari pentru a deține controlul chiriașilor, așa că a decis să facă o listă cu câte cărți are fiecare locatar în bibliotecă, și mai ales dacă are o bibliotecă.

Nu m-am gandit niciodată că deși sunt printre puținii din oraș care au inovat domeniul chiriilor prin condiția de închiriere prin care chiriașul să facă dovada veniturilor, o să am probleme cu chiriașii care mai rămân restanți la chirie. Unii sunt în urmă cu plățile chiar și de câteva ore, și în fiecare zi noi ne consumăm timp și bani ca să urmărim dacă au intrat banii, aceștia niciodată nu ne spun.  Consider că dacă verificăm câte cărți au chiriașii în bibliotecă, vom avea de-a face cu persoane serioase, care își asumă plata chiriei, fără nicio datorie, noi fiind persoane foarte serioase și implicate în afaceri. Sigur că nu stăm noi în banii lor, nu ne interesează banii, aceștia nu sunt importanți pentru noi, dar am cheltuit uneori și două zile și a trebuit să urmărim chiriașul și să-l deranjăm, pentru a achita o restanță la chirie. Acesta are venituri, dar nu ne dăm seama de ce nu dorește să plătească. Ne-a spus că are casa în construcție și m-a rugat să îi mai aștept câteva luni, până vor reuși să achite, chiar ieri ne-au plătit datoria dar tot au rămas datori cu câțiva lei. Așa ceva nu se poate, suntem oameni serioși, noi avem rate, conducem afaceri importante. Stați puțin să-mi închid ușa la ML.

Când închiriez, nu mă uit niciodată la persoană. Noi, suntem oameni, umani. Ne uităm ce venituri are persoana, dacă ne plătește imediat garanția, dacă dispune de cât mai mult cash pentru a o lăsa să locuiască în chirie. Facem un contrac simbolic pe termen scurt, banii și contractele nu ne interesează, noi suntem oameni serioși. Dar nici așa chiriașii nu plătesc și nu se tem să ne creeze probleme, mai ales că ne-au zis unii că au nevoie pentru mâncare, sau au câteva urgențe. Le-am trimis somație de evacuare acestor persoane neserioase, care consideră că pot să facă ce vor în locuința noastră. Noi suntem foarte atenți pe cine luăm în chirie. De exemplu, avem un chiriaș care ne-a plătit chiria în avans pe mai multe luni, și chiar dacă nu are venituri mari, noi am considerat că acesta este un chiriaș serios care merită să fie chiriașul nostru.

Prezentat ca fiind cel mai bun chiriaș pe care acest proprietar îl poate avea, domnul Miluțescu Penal a fost de acord să ne spună despre experiența lui cu acest proprietar. Nu i-am văzut fața deoarece era acoperită cu tatuaje.

Ce să vă spun, domnul e super, dacă vreți o chirie la preț modic, să nu vă bată nimeni la cap și să vă puteți rula marfa în siguranță, vă recomand să colaborați. Eu realizez venituri cât îi trebuie lui și nu este o problemă să plătesc chiria în fiecare lună.  Nu știu cum spun alți proprietari că ei nu găsesc chiriași de încredere, acest proprietar nu s-a speriat de tatuajele mele, de lipsa de loc de muncă sau că n-am ce să fac. Am stat în mai multe chiri până să îl cunosc pe dumnealui și pot spune că a fost șansa mea.

Nu ne-au speriat tatuajele sau cazierul, nici scandalurile și petrecerile de care ne-au mai transmis vecinii sau despre lucruri cum că a fost urmărit penal pentru consum și posesie de droguri. Doamna care n-a plătit chiria trebuie să fie mai atentă cu plățile, noi suntem oameni serioși și închiriem numai la persoane serioase. Trebuie să facă dovada veniturilor și să plătească, asta e tot. 

Pe lângă dovada veniturilor și cine pune primul cei mai mulți bani la chirie este chiriaș serios, proprietarul a făcut listă cu câte cărți dețin locatarii și chiriașii în bibliotecă. Persoanele cu cele mai multe cărți, pe lângă dovada veniturilor, vor avea prioritate la închiriere, iar ceilalți, cum ar fi profesori, avocați, doctori, studenți din familii bune și cupluri care își fac o casă și au nevoie câteva luni, uneori chiar și dacă rămân restanți cu câte o plată, vor fi nevoiți să închirieze în altă parte, aceștia fiind refuzați în procesul inovativ de închirere la care s-a gândit proprietarul. Cărțile din biblioteca chiriașilor care nu sunt simpatizați au fost propuse să plătească o taxă de chirie în plus, deoarece acestea uzează locuința.

Ne bucurăm că listele cu cărți nu vor fi trecute ca persoane aflate în întreținere, la câtă nevoie de bani există în rândul persoanelor care au fost mai puțin favorizate.

Întrebat ce părere are despre acest lucru, un alt proprietar ne-a spus:

Nu știu ce să zic, la noi e problemă că cei mai deștepți oameni sunt și cei mai proști, uitați-vă la politicieni sau la cei cu bani. Nu am face acest lucru niciodată, chiriașii noștri sunt persoane normale. 

 

O idee bună, spune o doamnă, proprietară, fostă chiriașă, dar trebuie să ne arate și domnul câte cărți are el. Eu cred că oamenii fericiț și împliniți știu să își păstreze statutul de proprietari chiar și când au nevoie de bani. Să evacuezi o familie pentru doi lei, ar trebui să fie ultima soluție, când nu ai din ce să faci bani, nu poți să depinzi de oameni care nu au venituri, sau au venituri mici. Îl felicit pentru că s-a gândit la ceva inovativ. Cred că este un om foarte deștept. Persoanele care au cărți au restanțe, dar niciodată nu vor uita cine le-a ajutat. 

 

Domle, Chiriașul sărac care n-are azi bani, mâine poate să-ți cumpere afacerea sau blocul, cine știe. Dacă are și multe cărți în bibliotecă, cred că proprietarul trebuie să fie foarte atent, persoanele care au cărți în bibliotecă nu pot fi fraierite, iar dacă nu te interesează cu ce se ocupă chiriașii tăi, poți să rămâi și fără bloc, și fără chiriași, că poți să faci pușcărie. Noi am avut niște băieți aici foarte cinstitți, în fiecare lună plăteau, totul perfect, după câteva luni au venit mascații, că i-au prins cu iarbă. Știți ce pățește proprietarul în acest caz? Este arestat.

 

După ce s-a uitat la cărțile din biblioteca chiriașilor, sătul să fie privit ca un nevoiaș, proprietarul a redus o lună chiria, și a spus că dacă tot este o afacere, și face bani din închiriat, ca orice alt serviciu de pe piață, să facă un discount la chirie drept mulțumire chiriașilor cinstiți care nu consumă droguri în apartament, care nu fac petreceri și care locuiesc în chirie pentru că au nevoie și produc ceva util, nu sunt doar niște paraziți care au nevoie de chirie doar ca să doarmă.

 

Întrebat de redacție ce titluri i-au plăcut cel mai mult, proprietarul a susținut că nu și-a dat seama, dar i-a plăcut o carte despre ”cum să faci bani fără să faci nimic” și ”secretul succesului fără să ai o meserie sau fără să fii util”,realizată de un băiețaș care și el a stat în chirie.

 

 

Acest articol este un pamflet. Orice asemănare cu persoane reale este sa nu întâmplătoare.
Distribuția neautorizată se pedepsește conform legilor în vigoare.

 

Social share & recomandare