Experimentul Stanford și situația de-acum

16 august 1832. Sabie cu două tăișuri.
 

Se naște în Germania părintele psihologiei moderne, experimentale- Wilhelmn Wundt, cel care a lansat și prima cercetare de Völkerpsychologie (Psihologia Popoarelor). După înființarea primului laborator de psihologie din Leipzig, psihologia a devenit o știință, cu toate că a regresat astăzi spre forme abjecte de vrăjitorie, ghicit în zodii, yoga și respirații holotropice sau de cealaltă parte a baricadei- se ocupă cu controlul mulțimilor.

Dintre toate experimentele din psihologie, cel mai controversat și zguduitor ca impact asupra cunoașterii omului este Experimentul Închisorii Stanford, inițiat de Phillip Zimbardo. Prin tragere la sorți, 9 participanți au fost gardieni iar ceilalți 9 au fost deținuți, imitând perfect condițiile unui regim strict de detenție. După mai multe zile, comportamentul acestora s-a degradat. Gardienii își intrau atât de bine în rol încât comiteau abuzuri și batjocuri asupra deținuților, iar deținuții, deși știau că e un experiment, nu se mai puteau opune. Experimentul a fost oprit.

 

Mesajul global rezultat din studile din 1971 a fost și rămâne: puterea contextului social în care se află un om într-un anumit moment este de cele mai multe ori dominantă faţă de capacitatea de a se opune a acesteia.
Contextul pandemic și situația politică și emoțională la nivel de colectiv, în care ne aflăm, a dominat o bună vreme caracterul și comportamentul oamenilor. Aceștia și-au modificat contrastant, extrem și neînduioșător atitudinea și respectul față de individul și grupul social care a ales diferit, care a avut curaj să afirme NU și care nu s-a supus.
Ni s-au transmis mesaje că am fi supereroi, și tot ce trebuie să facem pentru a primi laude în social-media este să vânăm pe cel diferit, cel care nu se aseamănă în comportament cu noi. Prin comportament se deduce actul principal pentru care suntem segregați: va$$inarea. Mai dureros și serios decât o vânătoare de Pokemoni, a început vânătoarea celor neva$$inați, acestora fiindu-le interzis accesul la evenimente, spectacole, restaurante, cluburi, baruri, parcuri, evenimente sportive, și mai nou, la ghișeu în instituții publice.

Puterea contextului social astfel se arată furtunoasă, ca un val primejdios ce anunță adevărata criză umanitară: a răului (i)numan, față în față cu omul liber, care alege pentru sine și nu pentru celălalat- veșnicul pion de execuție – dar și de martiriu – al istoriilor care au retezat din societate chipul lui Dumnezeu pe pământ.

 

Faptul că la nivel public se cunoaște că ”sunt mulți” – acționează ca un imbold pentru cei dornici să fie încurajați în comportamente milițienești aberante și totodată periculoase. Celorlalți, ne-  nu li se iartă aproape nimic. Categoria suboamenilor deja s-a format.
Vremurile sunt tulburi iar oamenii și mai și: tulburați, confuzi, cu mintea încețoșată și întunecată de lozinci, sloganuri, imagini emoționale și idei false de libertate, promisă în dar în câțiva mililitri de așa zis ”va$$in”. Cu toate astea, nu știm ce vor face când li se va spune în număr mare că nu pot participa la evenimente, deoarece totul este restricționat la maxim 30% din capacitatea unui loc.  În altă ordine de idei, Experimentul Standford a pus problema răului nativ în om, sau dacă acesta este declanșat și format, creat și instigat de situațiile sociale și individuale în care ne aflăm?
Cert este că la cea mai mică presiune și la cel mai autoritar model expus, orice om cuminte, sănătos și normal, se poate transforma într-o bestie capabilă să execute agresiv acțiuni imorale, penale, toxice și criminale, dacă la capătul celălalt se află un exemplu și un dictat autoritar care îl va încuraja, susține și poate chiar privilegia- să o facă.

Comportamentul astfel devine predictibil, în situații de alertă: autoritatea nu va avea nevoie de milițieni, deoarece cetățenii se vor turna unii pe alții, iar treaba de a depista rezistența și de a-i anihila pe ”nesupuși” e ca și făcută.

 

Sfatul specialistului: Nu vă certați cu oamenii, împăcați-vă bine cu toți, faceți binele gratuit, fiți drepți și smeriți în situații limită, nu se știe când toate acestea vi se vor întoarce. Așa se pleacă pe front în noul război. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *