Jandarmii conștiinței și chiștocul etic

Mai bine arunc un chiștoc pe stradă, ocazional, și creez locuri de muncă, o nevoie de curățenie la care să răspundă statul, organizațiile etc, decât să fac nevroză.
 
Vedeți voi, problema jandarmilor conștiinței este că în timp, au învățat să impună asupra celorlalți propriile moduri de gândire, îngrădind, fără să știe poate (sau știu?) libertatea de exprimare a celuilalt. Niciun om cu capul pe umeri nu va arunca gunoiul pe stradă, asta este de la sine înțeles și CLAR. Cine o face? Ignorantul. Omul fără conștiință. De asemenea, oamenii fără conștiință mai comit și infracțiuni.
Însă mai mult decît actul în sine, mă tem de cei care simt că ar împușca pe cel care aruncă un chiștoc pe stradă. Vă dați seama ce raportare? Un individ simte FURIE și acționează, pentru că un altul și-a permis luxul și libertatea (garantată oare?) de a fi EL ÎNSUȘI- adică PROST, lipsit de conștiință ambientală. Bine, unele orașe arată mai urît decît conștiința ăstora, dar nah… Și știți ce face furia, nu? Ei bine, din furie și spirit justițiar mulți indivizi au comis crime, doar pentru că EI AVEAU DREPTATE. Astăzi, furia s-a îmbrăcat oribil, duhnește a birt vintaj și cidru, și înlocuiesc treptat conștiința socială. Ei își zic Toleranții  și au o gravă intoleranță la adresa celor care nu le bifează norma de perfecțiune.
 
Sigur, noi ca societate pedepsim prin legi acele acte care dăunează PENAL, dar între un individ care simte furie și e în stare de orice la momentul respectiv, în spiritul ”dreptății și a propriei justiții” și un altul care, prost, ignorant și pe moment lipsit de alternativă, aruncă, nervos sau pașnic, chiștocul pe stradă, care din cei doi este mai condamnabil? Dar mai periculos?
Să nu mai zic de faptul că dacă mai mulți aruncă mizerie pe stradă, apare nevoia locurilor de muncă:
 
Dar nu, jandarmii conștiinței umane, acești stîngiști undercover , nu au înțeles încă, deși sunt cu ea pe buze, că libertatea înseamnă nu doar să NU fi de acord cu celălalt, ci și să -l lași pe cel mai prost să facă ce vrea el în limita legii.
 
Strategia asta de a mustra direct, și poate într-un mod obraznic, nervos, pe cel care a greșit, sau a fost răuvoitor cu chiștocul, aruncându-l pe asfalt în loc să-l stingă domol pe limbă…. seamănă izbitor cu strategia taxei pe CO2 inventată de BillGates.

Observăm aici aceeași dorință aprigă de CONȘTIINȚĂ, pe care, spre salvarea NATURII, domnul ăsta o aplică, prin această TAXĂ, care nu este altceva decît un soi de amendă discretă. Te amendez pentru că respiri și poluezi natura.
Te amendez pentru că ai aruncat chiștocul pe jos și ai murdărit asfaltul.
Te amendez nu doar cu bani , dar mai cu seamă te amendez spunându-ți cuvinte de ocară, și făcându-te de rușine pe feisbuc: CE nesimțit, un taximetrist ghiolban a aruncat un chiștoc pe jos: acela, și numai acela trebuie amendat, făcut de rușine și scandal pe facebook.
De oamenii la costum, sus-puși în poziții fruntașe, cu sînge corporatist în vene, și o dorință fără margini de a stăpâni lumea, care aruncă în aer anual miliarde de poluanți și alte chimicale, nu ne legăm, că nah, ei sunt o dovadă vie a bunelor maniere, un exemplu global de bună-practică și etică omenească. Ei nu, nu aruncă chiștoc pe stradă, dom-le, și știu să-și asorteze chiloții, chiorapii și cravata BINE.
Scuti-ne-am de asemenea specimene!
Deci unde-i problema până la urmă, că ghiolbanul aruncă chiștocul pe stradă? ASTA E TRĂSĂTURA LOR. Ce poți să faci, să pui amendă?
La fel a gîndit odată și BillGates. Oamenii respiră și consumă dioxid de carbon, așa funcționează VIAȚA! De ce să plătești? Dar nah, e mai ușor să-i faci pe oameni să plătească și să se simtă vinovați pentru un fapt neînsemnat -de exemplu chiștocul aruncat pe stradă, sau pentru faptul că respiră. Ambele fiind acte naturale și intuitive ale OAMENILOR- și nu vreau să compar pe nimeni cu vreun ghiolban, dar ghiolbanul asta face, iar omul în general, RESPIRĂ.

Scuti-ne-am de astfel de gânduri sinucigașe!
E destul de logic și clar.
Nu știu însă în viitor cum va fi, vom amenda și strănutul pe stradă?
Știți, înainte ca E.Bernays să facă propagandă fumatului, și să creeze curentul social prin care toate femeile dive aveau permisiunea socială- să fumeze, datorită reclamelor și a propagandei, fumatul la femei era considerată o chestie urîtă, josnică, nepotrivită, de prost-gust.
Înainte ca ecologia să devină o armată de voci militante și o anulare a libertății omului pus înaintea naturii, schimbând ordinea firească a omului, și punându-l undeva sub pământ, îngropat, după toate acele principii (stângiste, progresiste, de altfel), înainte de astea, nu era nimeni atât de înzestrat precum azi, stimulat și dichist cu spiritul justițiar, prin care voci și replici alertează comunitatea facebook, pentru că, în drumul lor spre casă, fie pe jos sau cu mașina, au văzut vreun idiot că-și aruncă chiștocul.
Putea la fel de bine să-i sufle nasul, sau să strănute, poluând aerul din preajma ta, nu-i așa? Dar n-a făcut-o. N-a spălat nici covorul în mijlocul intersecției, nici în fața casei tale. Nu și-a golit tomberonul în public și nici nu și-a făcut nevoile în public. A aruncat un chiștoc. Două, trei patru. Mâine se curăță. Măturătorii au nevoie să lucreze! Asta în timp ce unii cică l-ar împușca…
Totul în numele dreptății. Nu cumva e furia care stă la baza, din viitor,  a legilor societății noastre? Și atunci, ce roade bune tot vreți?
Scuti-ne-am de toate astea!
______________________
Chiștocul meu.
Social share & recomandare

About the author

o țărancă, vorba aia...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Conținut protejat